Vadásznap a Gödöllői Királyi Kastélyban

A barokk kori vadászatok hangulatának felidézése lesz a gödöllői Barokk Év keretében zajló szombati rendezvény fő motívuma – mondta el az MTI-nek Gönczi Tibor, a gödöllői királyi kastély ügyvezető igazgatója.


A programok – az előző három rendezvényhez hasonlóan – a vadászat tematikája köré szerveződnek, az idei évet azonban meghatározza két jelentős jubileum: a város barokk arculatát megteremtő főúr, Grassalkovich Antal halálának 240. és Mária Terézia gödöllői látogatásának 260. évfordulója. "A nap nyitányaként megidézzük a nevezetes találkozót, vadászkürtök szavára megérkezik a királynő és a gróf, és kinyílnak a kastély kapui" – mutatta be a negyedik gödöllői vadásznapot az igazgató.
A vadászathoz kapcsolódó programok sorából kiemelkedik a Lovarda épületében helyet kapó vadászati kiállítás, amelynek keretében látható lesz majd tárlat a 40 éve megrendezett Vadászati Világkiállítás fotóiból, a Magyar Vadászíjász Egyesület trófeáiból, valamint tematikus válogatás a Mezőgazdasági Múzeum képanyagából és Muray Róbert festőművész alkotásaiból. 
A legjobb íjász cím mellett a legjobb vadpörköltkészítő titulusért is harcba indulnak ezen a napon a versenyzők, de a programok között szerepel vadászruha-bemutató, agarászat, barokk kori solymászat, vadászkutya-bemutató, és lesz vadászgörény-szépségverseny is. "A gyerekeket többek között meseelőadásokkal, kézműves foglakozásokkal és játékos kastélytúrával várjuk" – emelte ki Gönczi Tibor.
A rendezvényt a Vadászkamara Kürtegyüttes koncertje zárja a Díszudvaron.