Szarvasgomba ünnep Gödöllőn

Harmadik alkalommal rendezik meg a téli szarvasgomba ünnepet Gödöllőn. Idén január 29-én délelőtt 10.00-től délután 16.00 óráig a gödöllői Művészetek Háza ad otthont a vasárnapi családi és szakmai eseménynek.
A  "fesztivál" szervezését a Gödöllői Szarvasgombász Egylet és  a város önkormányzata vállalta magára.



Az egész napos ünnep célja, hogy felélesszék a feledésbe merült szarvasgomba kultúráját, hiszen Magyarország még a XX. század elején is "szarvasgomba nagyhatalomnak" számított. Már csak azért is érdemes nagyobb figyelmet szentelni ezeknek a különleges gomba fajoknak, mert Magyarországon jelenleg is 160 fajt tartanak nyilván belőle, amelyből 6- 8 alkalmas emberi fogyasztásra.

A legízletesebb, francia társához hasonlító hazai téli szarvasgomba lesz az egyik főszereplője a vasárnapi ünnepségnek, de a többi szarvasgomba fajról is mindent meg lehet tudni, hiszen szakmai találkozónak is otthont ad a Művészetek Háza.
  Aki szívesen találkozna a magyar szarvasgombászokkal és kutyáikkal, kíváncsi arra, hogy kik és hogyan gyártják az ízletes alapanyagból készült termékeket, illetve aki érdeklődik e gomba ültetvényezésének kulisszatitkai iránt, annak feltétlenül ott a helye vasárnap Gödöllőn - családostul. Idén ugyanis különös figyelmet kapnak a gyermekek is, akik megtanulhatják a szakma csínját-bínját a kutyás keresésben, az ültetvényezésben és a főzésben.  Az érdekes előadások mellett mennyei ízek fogadják majd a látogatókat, a legfinomabb szarvasgombás fogásokat mesterszakácsok készítik el. A csipegetés után a kisebbek a berendezett játszóházban műsorokkal, a nagyobbak egyebek mellett vásári forgatagban múlathatják az időt.
Idén a szervezők lehetőséget nyújtanak a látogatóknak a kutyás keresés megismerésére, sőt ültetvényezésre is, és akinek kedve támadna a főzéshez, megszerezheti az első magyar szarvasgombás ételek receptfüzetét, ami a legfontosabb alapismeretekkel vértezi fel az olvasót.

A szervezők szeretnék bebizonyítani, hogy a szarvasgomba magyar nemzeti kincs: nem luxuscikk, hanem mindenki számára elérhető gasztronómiai különlegesség.

Lehetőségeit tekintve Gödöllő alkalmas arra, hogy a magyar szarvasgombászat fővárosává váljék. Ezeket a gombás ételeket Ferenc József osztrák császár és magyar király is ismerte - kedvenc levese a szarvasgombás csicsókaleves volt -, de Mária Terézia királynő is szívesen használta fűszerként szárnyas ételekhez. Épp ideje, hogy a már-már elfeledett szarvasgomba-kultúra visszakerüljön méltó helyére, és ehhez a Gödöllőn élő és dolgozó szakembergárda nagy segítséget nyújt.

Tervezett program és helyszínek 10.00-16.00
A hallban egész nap információs pult, tombola és „súlysaccolás” (szarvasgombák súlyának megbecsülése, értékes nyereményekkel) várja a látogatókat.
Az épület központi részében, a konferenciateremben tartjuk a megnyitót 10.00 órakor, ahol a város részéről felszólal Fábián Zsolt, polgármester helyettes, ezután elkezdődik a vásári forgatag. Friss szarvasgomba, szarvasgombás készítmények, grillételek, kézművesek várják a vásározókat.
10.30-kor a József Attila színpad is megnyitja kapuit, ugyanis egésznapos szakmai előadások sorozata veszi kezdetét. A látogatók megtudhatják, lehet-e termeszteni a francia szarvasgombát Magyarországon, milyen termőre fordult és más ültetvények vannak hazánkban, a szarvasgombáról általában, illetve a szarvasgombász legfontosabb társáról, a vadászkutyáról lesz még szó. A szakmai előadások komolyságát kulturális események színesítik majd, ugyanis vendégünk lesz a Gödöllő Consort zenekar és Annus Réka népénekes, aki táncházzal is várja a kisebbeket. Záróakkordként Fórumot tervezünk, ahol Péter Petra vezetésével kérdezni lehet a szarvasgomba szakértőitől. 16.00 órakor Kató Árpád klasszikus gitárkoncertjével zárjuk a szakmai napot.
11.00 órakor a díszudvarban is beindul az élet. Idén egy különlegességgel is kedveskedünk a látogatónak, ugyanis a már megszokott és nagy közkedveltségnek örvendő kutyás keresési bemutatók mellett megnézhetjük, hogyan kell szarvasgomba ültetvényt kivitelezni, kérdezhetünk a szakembertől, és egy szakértővel megterveztethetjük saját szarvasgomba ültetvényünket.
Aki meg is kóstolná a szarvasgombát, illetve az azzal készült ételkülönlegességeket, azok számára Szarvasgomba Grillteraszt és a Szarvasgomba Galériát rendezünk be, ahol ingyenes kóstolóval, kétféle degusztációval és szarvasgombás édességekkel várja a látogatót az ország első szarvasgombás termékeit gyártó cége és egy helyi étterem képviselői.
A kisebbeknek sem kell idén kimaradniuk a szarvasgombász szakmából, ugyanis ezúttal a szervezők őket is bevonják. A diákszigetet nekik rendezzük be, szakmai előadást hallhatnak, ezután vetélkedők, kézműves tevékenységek várják a gyerekeket egész nap.