Egymilliárd közeli bevételt remél a PannErgy

Tavaly három fő cél közül az első a geotermikus tevékenység tőkehelyzetének megszilárdítása, ebben a PannUnion értékesítése volt. Ezzel kikerült a műanyagipari érdekeltség, így egy két kisebb vagyonelemet leszámítva már tisztán energetikai cég a PannErgy - mondta el Gyimóthy Dénes vezérigazgató a társaság sajtótájékoztatóján.



Tavaly 14,6 milliárd bevétel, 1,6 milliárd EBITDA és nullszaldós működés volt a cél. A célok - bár a számok még nincsenek meg végleges formában - teljesültek, a pénzügyi sor plusza miatt pedig milliárdos nyereség is lesz, igaz, ez főként a PannUnion értékesítés eredménye - mondta Gyimóthy. A harmadik cél a geotermikus létesítmények beüzemelése, a tapasztalatok szerint hosszú távon is megbízható és fenntartható technológiával rendelkeznek.
A futó projekteknél tavaly a miskolci és a gödöllői volt fókuszban elsősorban. Gödöllőn a fúrások megakadása - a bonyolult geológiai adottságok miatt - kissé megakadt tavaly, ám a koncepció újragondolásával ismét folyamatban vannak a munkálatok. Miskolcon az engedélyeztetések haladnak, 2012. első napjaiban pedig megkezdődött a második termelőkút fúrása, itt ősszel a fűtési szezon beindulásával már szolgáltatna a PannErgy, első körben az Avas városrészben.
Idén a műanyagipari bevételekre a PannUnion kikerülése miatt már nem származik, ezért Miskolcon különösen fontos a szolgáltatás és ezzel az EBITDA termelés beindulása. A társaság tervei szerint a gödöllői beruházás is megvalósulhat 2012-ben, illetve még az idén egy újabb - egyelőre meg nem nevezett helyszínen - kezdődhet meg a következő beruházás.
A menedzsment 2012-ben 900 millió forintos bevételt szeretne realizálni, ez már viszont túlnyomórészt a geotermikus tevékenységből származna.
Gyimóthy elmondta, amennyiben a részvényárfolyam továbbra is nyomott szinten marad folytatódhat a saját részvények vásárlása, kedvező piaci környezetben azonban akár az egész pakett (jelenleg 14,74 százalék) értékesítésre kerülhet.
Ezen felül az egyéb vagyonelemek értékesítése is napirenden van, ám elsietni semmit sem fognak, az aktuális helyzet függvényében lépnek majd - hangsúlyozta a vezérigazgató.
A mintegy 100 millió eurós EIB hitelkeretből az első komolyabb, 10 milliós lehívás is idén esedékes.
Idén sor kerülhet az első koncessziós kiírásra, amely a 2500 méternél mélyebb kutak fúrásához szükséges. Ennek hatálya alá eshet a gödöllői projekt, ám ennek költségvonzata még nem tisztázott. A 3-10 megawatt kapacitású áramtermelő projektek esetében a mélység miatt szükség lehet az adott helyszíneken koncesszió megpályázásához, ezek megtérülése állami támogatással együtt 10 év lehet.
A KEOP támogatások a társaság reményei szerint idén áprilisban újra megnyílnak, amelytől optimális esetben 5-6 milliárd forintot remélnek sikeres pályázat esetén - Miskolcot leszámítva, az erre vonatkozó pályázat továbbra is kiértékelés alatt áll.

forrás: napi.hu