Hungaroring Akadémiát indít a SZIE Gépészmérnöki Kara

A hazai műszaki felsőoktatás legkorszerűbb infrastruktúrája fogadja a Szent István Egyetemen a gödöllői Gépészmérnöki Karra jelentkezőket az új tanévben – jelentette be dr. Solti László rektor pénteken Budapesten tartott sajtótájékoztatón. A Műszaki és Természettudományi Oktató Központ létrejötte lehetőséget nyújt a Hungaroring Sport Zrt‐vel való együttműködésre is.

Közel 1,7 milliárd forintos beruházás révén teljes mértékben megújult a kar gyakorlati oktatási központja. A laborterület közel kétszeresére növekedett és korszerű eszközparkkal bővült. A Gépészmérnöki Kar már eddig is ismert volt értékes diplomát, megfelelő elhelyezkedési lehetőséget nyújtó képzéséről.
Dr. Beke János oktatási rektor-helyettes hozzátette: a kar 18 iparvállalattal kialakított együttműködése révén a felsőbb éves hallgatók tanulmányaik során egy éves kooperatív szakmai gyakorlatot teljesíthetnek, így a legkiválóbbak oklevelük átvételekor a foglalkoztatók által megkívánt üzemi tapasztalatokkal is rendelkeznek.
Az átadásához közeledő új Műszaki és Természettudományi Oktató Központ célja a SZIE gödöllői kampuszán folyó műszaki és természettudományi képzés kapacitásának korszerűsítése, bővítése, fejlesztése, a gyakorlatorientált kiscsoportos oktatásra is alkalmas, komplex hallgatói‐oktatói képzési terek, laboratóriumok, szaktantermek létesítése. A fejlesztés további célja a tudásátadás erősítése az egyetem és a központi régió gazdasági szereplői között.
A beruházás két helyszínen valósult meg. Az egyik a Gépészmérnöki Kar Gyakorlati Képzési Központjának és (Európában szinte páratlanul gazdag) Szakmúzeumának az épülete, ahol átépítéssel és bővítéssel kialakult egy környezetbarát energiákat felhasználó oktatási, bemutató és kutatási központ. A másik helyszín a kar korábban is gyakorlati képzési helyeként működő létesítménye, ahol további korszerű laboratóriumi, szaktantermi képzési terek jöttek létre. A közelmúltban átadott Mérnökinformatikai Központtal együtt így összesen 12 ezer négyzetméter, több mint egy hektár (!) új és felújított laboratórium és oktatási tér áll a hallgatók rendelkezésére.
A fejlesztés létjogosultságát alátámasztja, hogy a Gépészmérnöki Kar hallgatói létszáma jelentősen nőtt az elmúlt években – érvelt dr. Szabó István dékán. Ez a folyamat feltehetően folytatódni fog, hiszen a 2012/2013‐as tanévben az államilag támogatott képzési helyek száma a kar 4 alap és 4 mesterszakán megközelíti a 700‐at, ebből 440 esetben teljes állami ösztöndíjas finanszírozási formát kínálnak a felvételizőknek.
Tehetséges hallgatóikat, a részösztöndíjas és önköltséges formában tanulókat egyetemi és vállalati ösztöndíjprogramokkal támogatják. Ez az érintett hallgatói kör 10%‐ára terjed ki. Forrását a kar saját bevétele, a hallgatói önkormányzat és vállalati támogatások biztosítják.
A támogatást kuratórium ítéli oda, amelynek tagjai között a kar dékánja és a hallgatói önkormányzat elnöke is részt vesz.
A Műszaki és Természettudományi Oktató Központ létrejötte lehetőséget nyújt a Hungaroring Sport Zrt‐vel való együttműködésre is. Ennek egyik első eredményeként elindul a Hungaroring Akadémia. Az egy szemeszteres kredit alapú kurzus három témakört ölel majd fel. Ezek a műszaki innováció a technikai sportokban, a műszaki és üzleti menedzsment ismeretek, továbbá az ember és a technika biztonsága.
A kurzus nyitott. A SZIE hallgatói mellett más intézmények diákjait is várják a 2012/2013‐as tanévben a kapacitások kínálta létszámkeretek között. Az oktatásban az egyetem minősített oktatóin túl a Hungaroring Zrt. közreműködésével neves hazai és külföldi gyakorlati szakemberek is részt vesznek. A kurzus gyakorlati foglalkozásaira Mogyoródon kerül sor. Mint Frank Tamás, a Hungaroring Zrt. alelnöke rámutatott, a pálya Magyarország motorizációs központja és nagy reményeket fűznek a közeli Gépészmérnöki Karral kialakult együttműködéshez.