Amerikai elismerés Milánkovics Kingának

Aktív Állampolgárságért Oklevelet adományozott Milánkovics Kingának, a Regina Alapítvány alapítójának Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete.  Az elismerést március 26-án a Művészetek Házában a nagykövetség által rendezett Aktív Állampolgárság Éve és a Női Egyenjogúság Hónapja című rendezvény keretében adta át a nagykövet. Az eseményen köszöntőt mondott dr. Gémesi György polgármester és Theresa A. Daytner, a Daytner Construction Group elnök-igazgatója.

Az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége januárban elindított kezdeményezése részeként a nagykövet szerte az országban olyan magánszemélyeket és szervezeteket tüntet ki, akik/amelyek azon dolgoznak, hogy pozitív változást hozzanak közösségeik életébe.
Gödöllői beszédében nagykövet asszony utalt az athéni demokráciára, aminek a szellemiségében nevelkedett görög származású fiatalként, és amire az Egyesült Államok is példaként tekint; Kennedy elnök beiktatási beszédére, valamint Obama elnök Bajnokok a változásért kezdeményezésére, mert mindkettő az aktív állampolgárság fontosságát hangsúlyozza közösségeik és az egész társadalom számára.
Cselekvő, kezdeményező állampolgárokat a világ minden pontján lehet találni, így Gödöllőn is, folytatta a nagykövet asszony. Városunkban nagy benyomást gyakorolt rá, hogy a Gémesi György polgármester által vezetett önkormányzat támogatja a civil szervezeteket. A város elkötelezett az aktív közösségi emberek iránt, hangsúlyozta. Közel 100 civil szervezet működik együtt az önkormányzattal a Civil Kerekasztal révén. Ezek közül esett a választás a Regina Alapítványra és alapítójára, Milánkovics Kingára.
Milánkovics Kinga gödöllői egyetemi tanulmányai mellett Amerikában is részt vett felsőfokú képzésben. A Purdue Egyetemen szerzett tapasztalatai is ösztönözték a civil munkára. Kezdetben a Nyitott Kert Alapítvány titkáraként dolgozott, ez is egyedülálló kezdeményezés volt Magyarországon.
A Regina Alapítvány 2002-ben alakult és mára rendkívül széleskörű tevékenységet fejt ki. Szervezi a civil társadalmat, helyi munkaerőprogramot vezet, kapcsolatokat sző az álláskeresők és a kis- és közepes vállalkozások között. Üzleti képzést folytat és anyaközpontok országos hálózatát szervezi; a múlt évben jótékonysági boltot indított. 
Amikor teret adunk a nők gazdasági potenciáljának, a nemzet és a világ gazdasági teljesítményét is növeljük, idézte Hillary Clinton amerikai külügyminiszter gondolatát a nagykövet asszony, hozzátéve, ez igaz a Regina megújuló kezdeményezéseire is. Amerikában március a Női Egyenjogúság Hónapja. Milánkovics Kinga személyében olyan embert ismer el a nagykövetség Magyarországon, aki sokat tett a nők egyenjogúságáért.
Egy olyan nehéz társadalmi-gazdasági helyzetben lévő országban, mint amilyen Magyarország, a boldogulás feltétele a cselekvő ember, ezért az aktív állampolgárság követelmény. Ha pedig ezt elismerik, akkor a közösségi munka eredménye gyümölcsözik, köszönte meg az oklevelet Milánkovics Kinga.
Gémesi György gratulált a kitüntetettnek és a város nevében megköszönte a nagykövetség által adományozott elismerést. Kifejtette, hogy Gödöllő idén kiemelt figyelmet fordít a híres hölgyekre, akik a történelmét alakították – mint például Erzsébet királynéra, de a jelen hölgyei előtt is tiszteleg, legyenek azok művészek, sportolók, a közélet reprezentánsai. A több mint harminc rendezvény mellett persze a hétköznapoknak is megvan a feladatuk: tovább javítani a nők helyzetén, ami ma még nem mindig egyenlő a férfiakéval.
A polgármester elismeréssel szólt arról, hogy az Egyesült Államokban egész hónapot szentelnek a női esélyegyenlőségnek. Nagyrabecsülését fejezte ki a nagykövet asszony munkásságáért is. Hozzátette: sok nagyszerű hölgy ad példát Amerikából, mint Hillary Clinton, Rosa Park vagy Eleanor Roosevelt.
Végül Gémesi György a civil szervezeteknek a város életében betöltött szerepét méltatta. Aktivitásuk hozzájárul Gödöllő fejlesztéséhez, értékeinek megőrzéséhez és gazdagításához.   
A rendezvényt köszöntötte Theresa A. Daytner, a Daytner Group Construction vezetője is, aki nagy tapasztalatokkal rendelkezik arról, hogy hogyan lehet segíteni a női vállalkozásokat Amerikában. E munkájáért több értékes díjban részesült, valamint a Fehér Ház Szenátusában is ő képviselte a női vállalkozásokat egy meghallgatáson. Most először jár Magyarországon, hogy átadja értékes tapasztalatait.