Megnyílt az I. Nemzetközi Vadászkynológiai Konferencia

A Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának Vadvilág Megőrzési Intézete és A Vadászkutya című folyóirat szervezésében március 30-án megnyílt Gödöllőn az I. Nemzetközi Vadászkynológiai Konferencia. A résztvevőket a város önkormányzata képviseletében Tóth Tibor alpolgármester köszöntötte, majd a házigazda intézmény részéről dr. Csányi Sándor intézetigazgató egyetemi tanár mondott bevezető gondolatokat.



Tóth Tibor örömét fejezte ki az iránt, hogy a szervező bizottság, a vadász szakmai közösség Gödöllőt választotta, hiszen a város és az egyetem nagy hagyományokkal rendelkezik a vadgazdálkodás és az ebtenyésztés területén. Arra kérte a résztvevőket, hogy ha tehetik, látogassák meg a városban a királyi kastélyt és sétáljanak el Gödöllő megújult főterére.
A vadászati, vadgazdálkodási képzésben fontos a vadászkutyákkal kapcsolatos ismeretek átadása is, hangsúlyozta dr. Csányi Sándor, hiszen, mint a szólás tartja, „Eb a vadász kutya nélkül”. Nemcsak a sportvadász képzésben, a hivatásos vadászok életében, hanem a közép- és felsőfokú képzésben is helye van a kynológiai ismeretek közvetítésének. A magas színvonalú biológiai, élettani, etológiai tudás átadása mellett a gyakorlati képzés is lényeges. A Vadvilág Megőrzési Intézet és elődje is mindig nagy figyelmet fordított arra, hogy az oktatásban a vadászkutyákkal kapcsolatos ismeretek megfelelő súlyt és tekintélyt kapjanak – ennek érdekében a legkiválóbb gyakorlati szakembereket kérték fel a közreműködésre. Az intézet ilyen irányú elkötelezettségét jelzi az I. Nemzetközi Vadászkynológiai Konferencia megrendezésében való részvétel is.

Becslések szerint a hazai családok csaknem 40 százaléka tart egy vagy akár több kutyát kertjében, otthonában. A kutyák nagy részét csak kedvtelésből tartják, sok ebet sportolásra, házőrzésre, mentésre, vakvezetésre és egyéb kevésbé ismert tevékenységre használnak.
Van egy szűk része a kutyás társadalomnak, amely vadászkutyafajtákat (agarak, vizslák, kopók, terrierek, tacskók, retrieverek stb.) tartanak, ez a kutyások 20-25 százaléka lehet. Ezen kutyáknak csak igen kis arányát használják arra, amire évtizedekkel ezelőtt kitenyésztették, a vadászatra. Ma 5-6000 vadászkutyát használnak mint munkakutyát, vagyis ennyi eb segíti a vadászokat a vadászidényeken belül nap mint nap a vad felkutatásában, a meglőtt vagy ritka esetben sebzett vad megkeresésében. Ezen kutyák tulajdonosai és a vadászkutyák szerelmesei számára rendez egyedülálló háromnapos eseményt „A Vadászkutya” magazin szerkesztősége a hétvégén az egyetem Vadvilág Megőrzési Intézetével együtt. 
A rendezvényt – melynek célja, hogy népszerűsítse a vadászkutyák vadgazdálkodásban és egyéb civil területen való alkalmazását, illetve terjessze a XXI. századi emberiség felelős kutyatartásának elvárásait, valamint a Nemzetközi Vadászkutya Szövetség megalakítását – március 30. és április 1. között rendezik a Szent István Egyetemen.