Hazám és Párizs – A. Szabó Magda kötetének bemutatója Gödöllőn

A Hazám és Párizs című könyvben a főhős, A. Szabó Magda beszél többek között életútjáról, Párizsról és a francia nyelvről is; a kötetet vasárnap mutatják be a Gödöllői Iparművészeti Műhelyben.Dvorszky Hedvig művészettörténész, a kötet szerkesztője az MTI-nek elmondta, hogy régóta ismeri A. Szabó Magdát. Felidézte, hogy amikor először találkoztak, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója és művészeti vezetője volt. A könyvben szó van A. Szabó Magda gimnáziumi éveiről, erdélyi utazásairól, amelyeken megismerkedett Sütő András íróval és Czine Mihály irodalomtörténésszel. Mesél nagy színészekről, mint Ruttkai Éva és Sinkovits Imre.
Strasbourgban egyetemi oktató volt, hazatérése után pedig felépítette a Magyar-Francia Ifjúsági Alapítványt, amely idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját. Az alapítvány célja az volt, hogy ösztönözzék francia anyanyelvi tanárok magyarországi munkavállalását.
Dvorszky Hedvig felidézte, hogy beszélgettek az interjúalany Duna Televízióban eltöltött éveiről, ahol kulturális alelnök volt, majd egy ideig ügyvezető alelnök és mindent elkövetett, hogy a tévében egy operaműsor is helyet kapjon.
A könyvbemutató alatt A. Szabó Magda saját filmfelvételeiből, többek között színészekkel készített beszélgetéseiből láthatnak ízelítőt az érdeklődők.

forrás: MTI