Gémesi György az ATV-n

Gémesi György április 25-én este az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége volt. Téma: a Széll Kálmán-terv önkormányzatokra gyakorolt hatása.100 milliárdos elvonás lesz a Széll Kálmán terv alapján az önkormányzati területen, és a kötelező feladatokra kevesebb pénz fog maradni - mondta Gémesi György az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.
A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint veszélyben kerülhet iskolák működése amiatt, hogy az állam csak részben finanszírozza majd a működésüket.
Az elmúlt két évben szűkült az önkormányzatok mozgástere - mondta Gémesi György. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint 100 milliárdos elvonás lesz a Széll Kálmán terv alapján az önkormányzati területen, és a kötelező feladatokra kevesebb pénz fog maradni. Az önkormányzati vezető szerint nem készült el olyan hatástanulmány, amely az átalakítás hatásait felmérte volna. Gémesi György példaként említette az informatikai rendszerek átállítását a járási rendszerekre, vagy azt, hogy a járási hivatalnak vétójoga lesz bizonyos szakmai kérdésekben.
A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint fontos kérdés az önkormányzati okmányirodák kérdése, amelyek fontos ügyekben járnak el, azonban azt még nem lehet tudni, hogy ezeket hogyan veszi át az állam. Gémesi György szerint például a kéttannyelvű iskolák finanszírozásánál az állam csak részben fog forrásokat biztosítani a működéshez, a többit vagy a szülőktől vagy az önkormányzatoktól kell beszedni. Ez sok önkormányzatnak lehetetlen feladat lesz – tette hozzá a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

Videó:
http://atv.hu/cikk/video-20120425_gemesi_gyorgy