Gödöllői fair play díjátadó

Április 28-án a Gödöllői Királyi Kastélyban tartotta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Fair Play Bizottsága a Pierre de Coubertin, a Jean Borotra és a Willi Daume Nemzetközi Fair Play Díjak átadó ünnepségét. Az 1964-65-ben, Jean Borotva francia teniszező által alapított   Nemzetközi Fair Play Bizottság fennállása óta negyedik elnökeként dr. Kamuti Jenő nyitotta meg a díjátadó ünnepséget. Köszöntőt mondott a díjak átadása előtt Jean Durry, a bizottság főtitkára - aki egyben a műsor házigazdája is volt -, Czene Attila sportért felelős államtitkár, valamint az UNESCO magyarországi vezetője, Bogyai Katalin is.


Ezt követően kiosztásra kerültek a 2011-es Nemzetközi Fair Play díjak. Három kategóriában, az előzetes szűrést követően 5 kontinens 22 országának 27 sportolójából kerültek ki a győztesek. Először a Pierre de Coubertin Trófeát, Oklevelet és Diplomát adták át. Ezt a díjat fair play cselekedetért vehették át a díjazottak. A trófeát Erhan Yavuz török zsoké kapta, aki 2011 augusztus 12-én egy hazai lóversenyen verseny közben a zsokétársán, ellenfelén segített oly módon, hogy az elengedett kantárt visszasegítette társa kezébe - saját futamát ezzel gyakorlatilag elveszítve -, amivel talán életet is mentett. A díjat dr. Gémesi György, Gödöllő város polgármestere, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke adta át a török versenyzőnek, aki 1600 futamot nyert már meg pályafutása során.
Ebben a kategóriában Diploma kitüntetésben, amolyan posztumusz díjban részesült át a tavaly légi-szerencsétlenségben az egész csapattal elhunyt orosz Lokomotiv Jaroszlavl csapatkapitánya, Ivan Tkachenko. Halála után derült csak ki, hogy milyen nagyszerű ember volt, ugyanis több szervezetet is támogatott pénzzel, valamint egy 16 éves beteg lányt segített felgyógyulásában 16 ezer dollárnak megfelelő rubellel. Személyesen nem tudták átvenni díjaikat, de Katrin Green német atléta, Antonio J. Leal Pina venezuelai vívó, valamint Andy Schleck is Pierre de Coubertin Diplomában részesült.
Következett a Willi Daume díjak átadása. Willi Daume a müncheni olimpia szervező bizottságának elnöke volt, a róla elnevezett díjat az vehette át, aki valamilyen formában Fair Play promóciós munkásságot végzett. 2011-ben a Diplomát a belga Wallonie Tartomány kapta, mely évek óta küzd az egyenlőségekért és már több belga sportszövetség követte őket eltökéltségükben. A Willi Daume Trófeát kivételesen nem egy, hanem két személy kapta, méghozzá két magyar, Miklósa Erika operaénekes, valamint Szekeres Pál paralimpikon vívó. Közülük utóbbi tudta csak átvenni személyesen a kitüntetést.
Végezetül a Jean Borotra Díjakat adták át. Ez a díj sportkarriert értékel és jutalmaz kitüntetéssel. 2011 Jean Borotra Trófea Díját Laura Vaca Hernandez mexikói úszóhölgy érdemelte ki.


 

 

 



(c) Tóth László felvételei