Artventura kiállítás a Művészetek Házában

Egyedülállónak tekinthető bemutató nyílt május 26-án a Művészetek Házában. A Paradicsom Kulturális Egyesület által szervezett Artventura  környezetvédelmi művészeti kiállítás célja a művészet eszközeivel felhívni a társadalom figyelmét a fenntartható, környezettudatos és egészséges életforma fontosságára.



A rendezvényen Árpássy Miklós, a Paradicsom Klub elnöke mondott köszöntőt, a kiállítást Tóth Tibor, Gödöllő alpolgármestere, és Kovács Balázs, a Művészetek Háza igazgatója nyitotta meg.
Az utazó környezetvédelmi interaktív tapintható művészeti kiállítás és road show, a Közép-Magyarországi Régió 5 városában megvalósuló program. Hazánkban egyedülálló rendezvénysorozat a fenntarthatóság, a művészet és a fogyatékosok integrációjának hármas jelszavával, az értékválasztáson alapuló, pozitív gyakorlatokat szeretne inspirálni. A projekt üzenete az energiatakarékosság, a klímatudatosság terjedése és a megújuló erőforrások nagyobb arányú felhasználása.
 A kiállítás 15 kortárs művész provokatív műtárgyainak bemutatását vállalta fel, amelyek a környezet- és természetközpontú gondolkodás fontosságát sugallják. A tárlat műtárgyainak világításához az elektromos energiát állványokra szerelt kerékpárok biztosítják.
A kiállított tárgyak között olyan művek is szerepelnek, mint pl. szemétből készült alkotások, amelyek rendkívül népszerű és érdeklődést kiváltó művészeti formának, az ún. „recycling art”-nak a megtestesítői. Ezekkel hívják fel a figyelmet az anyagtakarékosabb, a szemét keletkezését megelőző fogyasztói magatartás, a környezet- és természetközpontú gondolkodás fontosságára.
A kiállítás egyik különlegessége, hogy akadálymentesen látogatható fogyatékkal élők számára is. Bejárható kerekesszékkel, a gyengén látók tájékozódását, mozgását pedig Braille-írás, vezetőszőnyeg és korlát segíti. A helyszínen audioguide bérelhető, az alkotások pedig kézzel is „megnézhetők”, formájuk, anyaguk megfogható.
 A tárlat másik részét fotókiállítás alkotja, amely helyszínenként változó, helyi fotóművészek munkáit bemutató természetvédelmi fotókiállítás. A fotók az élővilág szépségeinek bemutatásával arra emlékeztetnek, hogy mit veszíthetünk  az ökoszisztéma  felelőtlen,  határok  nélküli  kihasználásával.
A megnyitó résztvevői tárlatvezetéssel „tekinthették” meg, pontosabban tapasztalhatták meg a kiállítást, ízelítőt kaphattak ugyanis abból, hogy a gyengén látók hogy érzékelik a kiállított alkotásokat.
A rendezvényt végigkíséri egy internet alapú környezetvédelmi játék, a „Zöld Krajcár”. A csatlakozók krajcárokat kapnak a felajánlott, majd teljesített „zöld” cselekedetekért. A játékban cserealapként szolgálhat pl. ha valaki vállalja, hogy a háztartásában energiatakarékos égőket használ; szabadsága alatt nem használ gépkocsit; autó helyett kerékpárral jár dolgozni; kerékpárral viszi a gyereket óvodába, iskolába; szelektíven gyűjti a szemetet, főzéskor nem használ feleslegesen háztartási gépeket; vagy technikai sportok űzése helyett természetvédelmi túrákat szervez stb.
A játék végén az  nyer, akinek a legtöbb zöld krajcárt sikerült összegyűjtenie. Nyeremény: a kiállításon szereplő bicikli. A játékról részleteket a www.zoldkrajcar.hu, és a www.artventura.hu honlapokon találnak az érdeklődők. A kiállítás június 16-ig tekinthető meg. A belépés díjtalan!