Őszi fesztiválok minden korosztálynak

Bár az időjárás még a nyarat idézi, csak néhány nap és megkezdődnek a különböző őszi fesztiválok, koncertek, amelyek sorában egyaránt megtalálhatók a könnyedebb kikapcsolódást ígérő rendezvények, komolyzenei programok és családi események. A városi rendezvényeken, a kastély, a Művészetek Háza és a Lázár Lovaspark programjai között minden korosztály talál magának kellemes időtöltést - adja hírül a Gödöllői Szolgálat.



Az őszön is túlmutató programsorozat valósul meg a gödöllői művészeti csoportok összefogásával. A „Zeneünnep Gödöllőn” fesztiválprogram keretében az ifjúsági zenei együttesek, a Gödöllői Szimfonikus Zenekar „Walzer” Szalonzenekara és a Gödöllői Fiatal Művészek Egyesületének közös koncertjére kerül sor többek között a Zenés Pálinka Fesztiválon a Lázár Lovasprakban augusztus 31-én, és a Gödöllői Városi Fúvószenekar koncertjére szeptember 1-jén a kastélyban.
A „Walzer” Szalonzenekar a Novo Caféban is bemutatkozik, szeptember 7-ei ingyenes koncertjüket a Belvárosi Napok előrendezvényeként hallgathatják meg az érdeklődők.
Hagyományosan szeptember második hétvégéjén, 8-9-én kerül sor a Belvárosi Napok rendezvénysorozatra az Alsóparkban, amelynek sztárvendége Wolf Kati lesz, de fellép többek között a Napoleon Boulevard, a Budapest Ragtime Band és a Talamba Ütőegyüttes. A gyerekeket bábelőadások, kézműves foglalkozások várják, és ennek keretében rendezik meg a IX. Gödöllői Állatvédelmi Napokat, és a Felszállott a Páva 2012 népzenei és néptánc tehetségkutató verseny területi válogatóját is.
Szeptember 15-én a kastély lesz a helyszíne az V. Gödöllői Vadásznapnak. A lovardában vadászati kiállítással várják az érdeklődőket, íjász, lovas és vadászkutya bemutatókban gyönyörködhetnek a látogatók, a vadételek kedvelői számára pedig a főzőverseny különlegességei jelentenek majd vonzerőt.
Szeptember 16-án Erzsébet királyné halálának évfordulója alkalmából Mozart Requiemje csendül fel a kastélyban, a  „Híres Hölgyek Gödöllőn” programsorozat részeként. A Gödöllői Szimfonikus Zenekar élén ezen az estén Gödöllő Liszt-díjas karmestere, Gál Tamás Érdemes művész áll majd. Az előadás a Nemzeti Énekkar közreműködésével valósul meg, s olyan kiváló szólistákat hallhat majd a közönség, mint a gödöllői Baráth Emőke (szoprán). A fiatal művésznő, a Zeneakadémia hallgatója, Pászthy Júlia növendéke nyerte az innsbrucki Barokk Opera Versenyt, s egyúttal neki ítélték a közönségdíjat is.
Két koncertet is rendeznek a közeljövőben a Királyi Váróban. Szeptember 26-án „Bach vagy Kurtág, vagy mindkettő…?” címmel izgalmas zenei kaland várja az érdeklődőket, amelynek során zenei „idegenvezetés”
mellett Vivaldi, Bach, Faragó Béla, Sugár Rezső, Sáry László és Kurtág György művei csendülnek fel.
A Zene Világnapján, október 1-jén is muzsika tölti be majd a Királyi Várót. Akkor a Cantus Ludus énekegyüttes műsorára kerül sor, Fodor László, a Hot Jazz Band klarinétosa közreműködésével.
A Cantus Ludust azonban nem csak ekkor hallhatják az érdeklődők: szeptember 14-én, a Művészetek Háza belső udvarán muzsikálnak, a „Zenés Kávéházi Esték” koncert sorozat részeként (vendég: Hot Jazz Band).
A Zeneünnep Gödöllőn fesztiválprogram része lett volna Mozart Figaro házassága című operájának bemutatója is, amit augusztus utolsó hétvégéjén tűztek volna műsorra a Művészetek Házában. A sokak által várt bemutató azonban elmaradt, az előadást a tervek szerint januárban tűzik műsorra. Mint azt Horváth Zoltán, a darab rendezője a lapnak elmondta, a bemutató hátterét pályázati forrásokból kívánták biztosítani. Sajnos azonban ennek eredményéről csak jóval a várt időpont után érkezett meg a tájékoztatás. Így az átmenetileg bizonytalan pénzügyi háttér miatt a szervezők a későbbi előadás mellett döntöttek.