Jótékony célt szolgál a gödöllői Erzsébet-bál

A királyné emlékéhez méltó Erzsébet-bálnak lesz a helyszíne november 17-én a Királyi Kastély. A bevételt a koraszülött mentést támogatására, a Peter Cerny Alapítvány javára ajánlották fel a rendezők. A bál egyben a „Híres Hölgyek Gödöllőn – 2012 a Nők Éve” tematikus év záróeseménye lesz. A részletekről szeptember 26-án, a Gödöllői Királyi Kastélyban tájékoztatták a sajtó képviselőit.


Az idei gödöllői tematikus év számos színvonalas kulturális eseménnyel tiszteleg a városhoz kötődő híres hölgyek előtt, akik között kiemelt helyet foglal el Erzsébet királyné, akinek idén emlékezünk meg születésének 175. évfordulójáról, valamint arról, hogy 145 esztendeje kapta meg a kastélyt koronázási ajándékként a királyi pár.
A rendezvény célja egy elegáns, de nem hivalkodó rendezvény, ami szellemiségével méltó Erzsébet királyné emlékéhez – tájékoztatta a sajtó képviselőinek dr. Gémesi György, Gödöllő város polgármestere.
Mint mondta, a rendezvénynek nem titkolt célja, hogy amellett, hogy nemes célt támogat, a kastélyba hívja a diplomáciai, és a gazdasági élet szereplőit, és lehetőséget teremtsen a kapcsolatépítésre.

A résztvevők megismerhették báli menüt is. A fogásokról Keményné Koncz Ildikó, a Pannónia Női Borrend elnöke beszélt, aki elmondta az összeállításhoz a Gödöllői Királyi Szakácskönyvet használták fel. Többek között fácánkrémleves kerül majd az asztalra zöldséggyöngyökkel, de felszolgálnak gödöllői töltött fürjeket zöldségfészekben is, amit eredetileg szalonkából készítettek el a királyi családnak. A hatfogásos menüsort a La Fiesta party service készíti el.
A királyi fogásokhoz különleges borok társulnak majd a bálon. Ezeket olyan termelőktől válogatták, akik elnyerték az „Év borásza” címet vagy jelöltként felkerültek erre az előkelő listára. A borok mindezek mellett a magyar borvidékeket is megjelenítik, s természetesen nem hiányozhat közülük a királyok bora sem: Áts Károly 2007-es évjáratú Royal Tokaji 6 puttonyos Aszú borát szolgálják fel, ami az idén három világversenyen is első díjat kapott.
Pezsgőből is díjnyertest kóstolhatnak a vendégek Garamvári Bence pincészetéből.
A bál egyik fő támogatója a Zwack Unicum Nyrt. is különlegességgel kedveskedik a résztvevőknek, árulta el Márfi Márta, a cég marketing igazgatója. A rendezvényen az Unicum Szilvával koccinthatnak majd a vendégek, aminek különlegességét az adja, hogy gyümölcságyon érlelik.
A királyi fogásokat királyi terítéken szolgálják majd fel. Mint azt Cserhalmi Rita, a Herendi Porcelán Manufaktúra marketing vezetője, rendezvény másik fő támogatója elmondta, a bál fényét az Apponyi mintás étkészlet emeli majd.

A program is igazi különlegességeket ígér. Érdekesség, hogy a kiváló művészek többsége szorosan kötődik Gödöllőhöz: Herczenik Anna, a Magyar Állami Operaház magánénekese a város szülötte, Oszvald Marika, Jászai Mari-díjas színésznő, operetténekes az idén kapta meg a város díszpolgára címet, a népszerű Hot Jazz Band egyik tagja pedig, Fodor László, Gödöllőn él, és a város zeneiskolájában tanít. Elsőként lép azonban fel Gödöllőn Xavier Rivadeneira operaénekes, aki 1990 óta él Magyarországon, s akinek nevéhez az Állami Operaházban számtalan kiváló szerep kötődik.
A bál résztvevői rendkívüli divatbemutató részesei lehetnek, a D’Elia szalon Erzsébet királyné tizenkét különleges ruháját mutatja be, amiket korhű dokumentumok és képek alapján készítettek el újra, köztük a koronázási ruhát is megcsodálhatják majd.
Az est programjából ízelítőt is hallhattak a sajtó résztvevői Vincze Lilla jóvoltából, aki szintén gazdagítja az Erzsébet bál fellépőinek névsorát. A művésznő elmondta, nem csak azért áll szívéhez közel a rendezvény, mert sokat megfordult Gödöllőn, hanem azért, mert ő is koraszülöttként jött a világra. Kijelentette, nagyra becsüli azokat, akik életüket ezeknek a gyermekeknek a megmentésére teszik fel, és megtiszteltetés számára, hogy fellépésével segítheti ezt a jótékony célú rendezvényt.

 
A Peter Cerny Alapítványt képviselő dr. Somogyvári Zsolt köszönetét fejezte ki a szervezőknek, s mint mondta, a támogatásra, nagy szüksége van a több, mint két évtizede működő koraszülött mentéssel foglalkozó alapítványnak.
Munkájukról szólva úgy fogalmazott, ma már népbetegségnek számító probléma a koraszülés, eléri a nyolc százalékot. Örömmel számolt be arról, hogy az orvostudomány fejlődésével, ma már sokkal jobbak az így világra jött csecsemők esélyei, mint huszonnégy évvel ezelőtt, amikor megkezdték működésüket. Szomorúnak nevezte azonban, hogy az állami gondoskodás ma sem éri el a kívánt szintet, ráadásul – bár a személyi jövedelemadó csökkenése a magánszemélyeknek jó – a felajánlott 1százalékokból befolyó bevétel is több tízmilliós kiesést jelent számukra. Dr. Somogyvári Zsolt elmondta, ma már nem csak koraszülött mentéssel és szállítással foglalkoznak, hanem aktívan részt vesznek a szűrővizsgálatokban is, valamint nagy hangsúlyt fektetnek a koraszülött gyerekek szüleivel való törődésre is.

www.erzsebetbal.hu

 

 

 

 
(c) Reményi Krisztián és Tatár Attila felvételei