A Magyar Önkormányzatok Szövetsége állásfoglalása



A Magyar Önkormányzatok Szövetsége egyetért
- a TÖOSZ azon megállapításával, hogy nincs mit ünnepelni idén szeptember 30-án, az Önkormányzatok Napján.
Sajnálattal állapítja meg,
- hogy a Kormány és az Országgyűlés elmúlt évben hozott önkormányzatokat érintő döntéseinek eredményeképpen megkezdődött a magyar önkormányzati rendszer felszámolása és a korábbi centralizált tanácsi struktúra kiépítése.
- gyakorlatilag megszűnt az érdemi párbeszéd és az érdekegyeztetés a kormány és az önkormányzatok között, a parlamenti polgármesterek önkormányzati "lobbija" is alulmaradt ebben a döntéshozatali folyamatban.
- a Kormány nem figyelt oda a szövetség jószándékú szakmai észrevételeire, melynek már most több súlyos következménye van a végrehajtás során és további működési zavarok, bizonytalanság várható. Továbbra sem ismert, hogy az önkormányzatok az új struktúrában mennyi pénzből gazdálkodhatnak, ez a bizonytalanság már most komoly működési zavarokat okoz.
-  továbbra sem ismert, hogy 2013-tól miből gazdálkodhatnak a települések.
- hogy az átalakítással kapcsolatos folyamatos „kapkodás” miatt egyre nehezebb az állampolgárok által megszokott magas színvonalú szolgáltatások biztosítása.
- továbbra sincs érdemi párbeszéd Kormány, önkormányzatok között.
Felhívja a figyelmet arra,
- hogy a vidékfejlesztés az egyik nagy esélye a gazdasági növekedésnek és a Darányi tervben is megfogalmazott kormányzati szándékok megvalósítása csak erős, jól működő önkormányzatokkal lehetséges
Kéri a Kormányzatot,
- hogy tekintse partnernek az önkormányzatokat, kezdjen érdemi egyeztetéseket annak érdekében, hogy a tízmillió állampolgárnak szolgáltató, érdekeiket hitelesen megjelenítő önkormányzati rendszer egyrészt továbbra is a kétpólusú államberendezkedés alappillére lehessen, másrészt meg tudjon felelni az őket támogató állampolgárok elvárásainak.
Gödöllő, 2012-09-28

Dr. Gémesi György
elnök