Kutatók Éjszakája: a rajzpályázat eredménye

Az Élet a Földön 50 év múlva címmel kiírt egyéni rajzpályázat eredményhirdetésével, kiállításának megnyitójával kezdődött a Kutatók Éjszakája Szent István egyetemi programsorozata a gödöllői aulában szeptember 28-án.


A 20. század egyik legjelentősebb tudósa, Albert Einstein egyik híres mondásában úgy fogalmazott magáról: "Nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi".
Erre a gondolatra hivatkozott a Kutatók Éjszakája fesztivál idén is, amikor újra színes és ingyenes programokkal, érdekes, kipróbálható látnivalókkal és máskor nem látogatható helyszínekkel várta mindazokat, akiket érdekel a tudomány. A fesztivál célja a szórakoztatáson túl természetesen az, hogy minél több fiatalt győzzön meg arról, érdemes olyan pályát választaniuk, amelyen hangsúlyos szerepet kapnak a tudományos vagy műszaki ismeretek, és az új dolgok felfedezése - még, ha ez utóbbit gyakran hosszú ideig tartó, aprólékos kutatómunka előzi is meg.
A TEMPUS Közalapítvány az elmúlt 7 évben egyre bővülő partnerséggel együttműködve szervezte ezt a tudományos-szórakoztató fesztivált. Az eseménysorozat mind a programszervezők, mind pedig a látogatók körében egyre népszerűbb: 2006-ban még csak négy, 2008-ban 14, 2010-ben már 43, míg 2011-ben már 55 együttműködő partnerintézmény várta programjaival a látogatókat. 2012-ben 26 város 60 intézménye egyszerre nyitotta ki a kapuit a civil érdeklődőknek bepillantást nyerni a kutatók misztikus világába.
A Szent István Egyetem gödöllői és a budapesti állatorvos-tudományi kampuszán 15 helyszínen 73 programmal készültek a hagyományosan különleges éjszakára, tudtuk meg dr. Tarr Zsuzsanna külkapcsolati irodavezetőtől. 
Dr. Solti László rektor köszönetet mondott a Hungaroring Zrt-nek, akik már másodszor csatlakoztak a rendezvényhez és érdekes előadásokkal és látványos bemutatókkal színesítettél a programot, továbbá kiemelte a hatvani Bosch céget is, akik idén egy 10x10 méteres bemutató sátrat állítottak a Mérnök Informatikai Központ előtti füves területre. Ugyancsak külső előadó volt az IbB kft., akik gyalogos elütéses balesetek szakértői esettanulmányait osztották meg az érdeklődőkkel.
Az „Élet a Földön 50 év múlva” címmel meghirdetett egyéni rajzpályázat díjait dr. Solti László, Koósné Török Erzsébetet, a SZIE Egyetemi Könyvtár főigazgatója valamint Balázs Gusztáv, az egyetemi újság felelős szerkesztője adták át.
A tavalyihoz képest 2,5-szer több, összesen 194 pályamű érkezett be az Egyetem téri Óvodából, a Táncsics Óvodából és a Kazinczy Óvodából, a Szent Imre Általános Iskolából, az Erkel Ferenc Általános Iskolából, a Hajós Alfréd Általános Iskolából, a Damjanich János Általános Iskolából valamint a Montágh Imre Általános Iskolából. 
Eredmények
Óvodás korcsoport:
I. Czibak Milán, Tessedik Sámuel Evangélikus Szeretetotthon és Családok Átmeneti Otthona
II. Melovics Lilien, Táncsics Mihály úti Óvoda, Mazsola csoport, a mű címe: Guruló, napelemes ház
III. Kuti Donát, Táncsics Mihály úti Óvoda, Mókus csoport
Különdíjas: Lőkös Laura, Egyetem téri Óvoda, Maci Csoport a mű címe: Buborékház
Alsótagozatos korcsoport:
I. Csécsei Lili Kira, Damjanich János Általános Iskola 3/a
Megosztott II. Bori Nóra, Hajós Alfréd Általános Iskola 4. a Gyere Bob kutyus, megyünk sétálni Bib bácsival és Tusor Bálint, Damjanich János Ált. Iskola 3. a Kék Lagúna Lakópark c. művével
III. Jacsó Míra (Damjanich Általános Iskola 4. b
A Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár különdíját kapta Császár Inez, Damjanich János Általános Iskola 1. d és Kerekes Mátyás Erkel Ferenc Általános Iskola 1. a Szivárvány színű házak c. rajzával
Felsőtagozatos kategória: 
I. Juniki Mária, Szent Imre Katolikus Általános Iskola, 8. a
II. Csík Miklós, Damjanich János Általános Iskola 8. b
Megosztott III. Mandák Emese, Damjanich János Ált. Iskola 5. c és Pesti Márta, Damjanich János Általános Iskola 5. c
A gödöllői önkormányzat különdíját kapta Nagy Dóra, Damjanich Általános Iskola 6. c Japán turisták Gödöllőn 2062-ben c. rajzával.