Bűnmegelőzési tanácsok kegyeleti napokra

Közeleg a Mindenszentek és a Halottak Napja, amikor a temetőkben meglátogatjuk elhunyt szeretteinket. Sajnos a temetőket nem mindenki lelkiismereti, vagy kegyeleti okokból látogatja. A korábbi évek adatai azt mutatják, hogy ezekben a napokban a temetők közvetlen környezetében gyakrabban fordul elő gépjárműlopás- és feltörés, kerékpárlopás, alkalmi-, illetve zseblopás, továbbá megnő az esélye a lakástulajdonos távollétét kihasználó betöréses lopásoknak.


Otthonaik elhagyását követően, kérjük Önöket, hogy:
Ne felejtsék el bezárni az ablakokat (kamra, fürdőszoba, pince, mosdó, WC) és ajtókat!
Amennyiben van, aktiválják a biztonságtechnikai eszközöket.
Távollétük idejére kapcsolja ki a csengőt, hogy a lakás elhagyatottsága ne legyen könnyen ellenőrizhető.
Akár rövidebb (1-2 nap) távolmaradás esetén is kérjék meg rokonaikat, megbízható szomszédjukat, hogy nézzenek rá lakásukra.
Figyeljünk egymás és szomszédjaink értékeire, valamint közvetlen lakókörnyezetünkre. 

Közlekedés során:
A tömegközlekedési eszközöket igénybe vevők lehetőség szerint használják a pályaudvari érték- és csomagmegőrzőket.
Fokozottan figyeljenek értéktárgyaikra és irataikra, azokat soha ne hagyják felügyelet nélkül!

Gépjárműlopások- és feltörések megelőzésével kapcsolatosan:
Mielőtt a személygépjárművét elhagyja - még akkor is, ha rövid időre marad távol, - győződjön meg arról, hogy a gépjárműve ajtaja, ablakai be vannak-e zárva!
Az indítókulcsot tartsák maguknál!
Amennyiben lehetőség van rá, parkoljanak az arra kijelölt őrzött parkolóban. Az esti órákban válasszanak olyan helyet, ahol jó a közvilágítás, illetőleg a parkoló átlátható.
Semmilyen értéktárgyat, okmányt, táskát ne hagyjanak látható helyen a gépjárműben.
Mielőtt elindulnak a járművel, vizsgálják meg, hogy a jármű zárszerkezete és az ablakai érintetlenek-e, vannak-e azon látható külsérelmi nyomok. Amennyiben vannak, azonnal értesítsék hatóságunkat, hívják a 112-es segélyhívó számot.
A biztonság érdekében alkalmazzanak mechanikai és elektronikus vagyonvédelmi biztonsági rendszereket, eszközöket, melyek beszerelését szakműhelyben végeztessék el.

Néhány jó tanács az alkalmi lopások megelőzésével kapcsolatosan
Jól látható, forgalmas helyen zárják le kerékpárjaikat, mivel a gyalogos forgalomnak visszatartó ereje van a tolvajokkal szemben!
Jegyezzék fel kerékpárjaik azonosításra alkalmas jellemzőit, ismertető jegyeit (típus, vázszám, méret, szín, felszerelések, sérülések, stb.).
Gravírozással, illetve az egyre elterjedtebb, ún. mikropontos jelölési rendszer alkalmazásával egyedi azonosító jelekkel is elláthatják kerékpárjaikat.
Használjanak legalább két, jó minőségű erős zárat! A lakat (zár) lehetőleg olyan legyen, amely a vázat és a kereket is átéri! A kerék és a váz legyen mindig együtt, egy stabil tárgyhoz (pl. fa, kerékpártartó, korlát, stb.) rögzítve.
Soha ne hagyják őrizetlenül táskájukat, miközben a kegyeleti helyet, illetve környezetét rendezik, még ha csak épp vízért vagy csupán a konténerhez mennek is!
Ha az alkalmi lopást észlelik, lehetőség szerint ne szálljanak szembe a tolvajjal, mert általában többen vannak és erőszakosan reagálhatnak! Hívjanak segítséget, értesítsék a rendőrséget!
Ha az iratok mellett a lakáskulcsot is elvitték, sürgősen cseréljenek zárat, ha pedig a bankkártyájuk tűnt el, azt azonnal tiltsák le.

Hogy a zseblopások kockázatát jelentősen csökkentsék, fogadják meg a következő ajánlásainkat:
Pénztárcájukat, bankkártyájukat tegyék biztonságos helyre, a ruházatuk belső, lehetőleg zárható zsebébe, a kézitáska belső részébe, ahol nagyobb biztonságban vannak.
Ne tartsanak maguknál sok készpénzt, lehetőleg bankkártyával fizessenek!
A bankkártyát és annak PIN kódját soha ne tartsák egy helyen, pénzfelvétel esetén ügyeljenek arra, hogy idegen személy ne láthassa a beütött kódot, valamint azt se, hogy mennyi pénzt vett fel.
Mobiltelefonjukat ne viseljék látható helyen.

NE ADJANAK ESÉLYT AZ ELKÖVETŐKNEK!
VIGYÁZZANAK ÉRTÉKEIKRE!

Gödöllői Rendőrkapitányság