Gémesi György felszólalása Brüsszelben

A Régiók Bizottsága november 28-án Brüsszelben megtartott ülésén felszólalt dr. Gémesi György polgármester. Mint elmondta, 2013, a Polgárok Európai Éve fontos év lesz mindannyiunk számára. A program nem csupán PR kampány, hanem olyan cselekvésekre, együttműködések bővítésére, ösztönzésére ad lehetőséget, amik hosszú távon alapozhatják meg az uniós polgárság tudatosságát és az ebből eredő jogok felelősségteljes gyakorlását. Az összetartozás érzésének nagy szerepe van abban, hogy az Európai Unió kézzelfoghatóvá váljon a polgárok számára.



- A helyi és regionális önkormányzatok állnak a legközelebb a polgárokhoz, elsődlegesen járulva hozzá a részvételi demokrácia növeléséhez és az európai integrációból eredő előnyök megértetéséhez. Polgármesterként fontosnak tartom - hangsúlyozta -, hogy folyamatosan és minél hatékonyabban közvetítsük helyi közösségeink számára az uniós ismereteket, a polgári kezdeményezés eszközét is a jogok gyakorlására. Gödöllőn szakmai csapatunkkal, helyi szervezeteinkkel együtt törekszünk arra, hogy polgárközelibbé tegyük az Uniót, érdekeltté tegyük az embereket ilyen irányú jogaik gyakorlásában.
Ezért is határoztuk el, hogy a meglévő kapacitások mellett hozzáadott értékként, a tervek szerint pályázat alapján működtetünk egy Europe Direct Központot a jövő évtől, lehetőséget adva a polgárok integrációjának elősegítéséhez ezzel is. 2013 valós lehetőséget teremt többek között a különböző választásokon való részvétel bátorítására irányuló erőfeszítések növelésére is. A választópolgári aktivitás bizony sokszor kritikus mutató a demokrácia minősége tekintetében.
Azt gondolom, hogy a polgárok számára konkrét projektek kellenek, workshopok, konferenciák, szemináriumok, képzések, nyílt napok és választási szituációs helyzetek gyakorlása ahhoz, hogy minden generáció választásra jogosult uniós polgára tisztában legyen a jogaival. Külön figyelmet igényel az ifjúság felkészítése arra, hogy tudatos választópolgárokká váljanak. Ennek érdekében is tettünk lépéseket városunk részéről és az Európa a Polgárokért program keretében feledhetetlen élményekkel gazdagodtunk mi is, amikor nyári táborunkon 11 ország fiataljait ismertettük meg a választójoggal, az Európai Parlament és a Régiók Bizottsága működésével.
A részvétel növeléséhez, a választói aktivitáshoz álláspontom szerint a közigazgatási eljárásokat, különösen a választói névjegyzékbe vételt is egyszerűsíteni szükséges. Emellett a szubszidiaritás elvének tiszteletben tartásával, a tagállamok döntéseire, választására, alkalmazására bízva érdemes lenne hosszú távon elgondolkodni, megfontolni többlépcsős folyamat keretében a helyi és regionális önkormányzati választások időpontjának összekapcsolását az európai parlamenti választásokkal, valamint a nemzeti szuverenitás figyelembe vételével, jó gyakorlatok mintája alapján megvizsgálni a tagállamoknak a közigazgatási választási rendszerükben öt éves mandátumok kialakításának lehetőségét az európai parlamenti választások évéhez igazodva.
Ezek szintén hozzájárulhatnának az eddig tapasztalt érdektelenség javításához. Könnyebben érthető lenne a választásra jogosultak számára az egész rendszer és az európai, a helyi, regionális választások tekintetében a polgárok a mindennapi életükre gyakorolt hatásokat összefüggéseiben látnák. Ezt erősítették meg azok a visszajelzések is, amelyeket itt Brüsszelben és helyi lakosokkal otthon folytattam.