Kulturális ízelítő a 2013-as évre

Gödöllő neve a hazai és a nemzetközi művészeti életben egyet jelent a szecesszióval, a múlt század elejének művésztelepével.  Az idei esztendőben ismét reflektorfénybe kerül ez az időszak, hiszen az ismét kulturális tematikus évet rendez Gödöllő; 2013 a Szecesszió éve.

Bár a hivatalos nyitórendezvény, a Gödöllői Városi Múzeum új időszaki kiállítása, ami Körösfői Kriesch Aladárnak állít emléket születésének 150. évfordulója alkalmából, március 23-án lesz, az eseménysorozat már februárban megkezdődik.
A Művészetek Házában február 15-én szecessziós plakát kiállítás nyílik „Reprodukált szecesszió” címmel, majd mindössze két héttel később, március 2-án a szintén jeles évfordulót, fennállásának 15. évfordulóját ünneplő GIM-házban is a plakátoké lesz a főszerep, a szecessziós év tiszteletére készült alkotásokat láthatják majd az érdeklődők.
Körösfői Kriesch Aladár emlékkiállítása csak egy azon rendezvények sorában, amikkel a városi múzeum bekapcsolódik a programsorozatba. A gyerekek számára a szecesszió jegyében rendeznek múzeumpedagógiai foglalkozásokat, s idei második időszaki kiállításukat is ennek az időszaknak szentelik, az őszi tárlaton megmentett szecessziós műkincseket mutatnak majd be.
Az egykori művésztelep örökségét felvállaló, hagyományait ápoló GIM-ház is több eseménnyel kapcsolódik a tematikus évhez.  A márciusi kiállítást követően júniusban Invokáció-inspiráció Körösfői Kriesch Aladárné Ilka néni kertje címmel nyílik meg új tárlatuk, s az októberi jubileumi kiállítás középpontjában is a szecesszió áll majd.
A Művészetek Házában több esemény foglalkozik majd ezzel a korszakkal. A jelentős hagyományokkal bíró Nyári Tárlatot is ennek jegyében rendezik meg.
A rendezvények sorából nem marad ki a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ sem. Áprilisban szecessziós könyv és Ex libris kiállítást rendez az intézmény, ami szintén kerek évfordulót ünnepel az idén: 60 évvel ezelőtti alapítására is emlékeznek majd.
Hasonlóan a korábbi esztendőkhöz, városunk idén is bekapcsolódik a Múzeumok Éjszakája programsorozatába.  Az idei programok természetesen a tematikus évhez kapcsolódnak. A tervek szerint többek között éjszakai szecessziós túra, és színi előadás is várja az érdeklődőket, ez utóbbi a Garabonciás Színtársulat jóvoltából, akik a múzeum belső udvarán Molnár Ferenc: Lilom című művét mutatják be.
Az idei esztendő egyébként is gazdag lesz színielőadásokban és koncertekben. Igazi különlegességnek ígérkezik április 5-én a Mozdulatba zárt hangok,  a Gödöllő Táncszínház és a Castello fúvósötös közös produkciója, amit a Művészetek Házában mutatnak be, vagy például a Cantus Ludus énekegyüttes májusi koncertje, ami a múlt század elejének Budapestjéről ad zenés irodalmi korképet.  A programokba bekapcsolódik a Gödöllői Szimfonikus Zenekar is, aminek több hangversenye kapcsolódik a Szecesszió évéhez, de a programok részeként adnak koncertet a Fréderic Chopin Zeneiskola tanárai is.
Nem marad ki az eseményekből a Levendula Galéria sem, ami az idén ünnepli  fennállásának ötödik évfordulóját. Itt már januárban megkezdődtek azok a kirakat kiállítások, aminek alkotói egy közös szecessziós mozaik elkészítésével tisztelegnek a múlt század elejének képzőművészei előtt.
2013-ban még egy jeles évfordulóra emlékezünk: nyolcvan esztendeje, hogy Gödöllőn rendezték meg a cserkész világtalálkozót a Jamboreet. Az évforduló alkalmából április végén Hetedhét országból címmel nyílik kiállítás a Királyi Váróban. A tárlat igazi különlegességeket tartogat majd a látogatók számára.
A szecessziós év több mint harminc kiemelt eseményt ígér, amihez a korábbi Barokk Év és a Híres Hölgyek Gödöllőn programsorozathoz hasonlóan, több kisebb rendezvény kapcsolódik majd.
Városunk lakói gazdag kínálatból válogathatnak az idén, s a rendezvények jóvoltából Gödöllő múltjának egy különleges időszakába nyerhetünk bepillantást.