Megnyílt a Környezet- és Természetvédő Társadalmi Szervezetek 23. Országos Találkozója

Dr. Gémesi György polgármester pénteken megnyitotta a Környezet- és Természetvédő Társadalmi Szervezetek 23. Országos Találkozóját a királyi kastély lovardájában. Az eseményen részt vett dr. Szili Katalin és Schiffer András országgyűlési képviselő is. 


Vasárnapig több mint hatvan zöld civil szervezet környezetbarát termékeivel, kiadványaival és tanácsaival várja folyamatosan a betérőket. A szakmai programokkal párhuzamosan környezeti filmeket vetítenek biodiverzitás, “zöldköznapok” - fenntartható háztartás és élelmiszer önrendelkezés témakörökben. Szombattól a Művészetek Házában a Víz Világnaphoz és a Meteorológiai Világnaphoz kapcsolódó rajz- és fotókiállítás várja az érdeklődőket. A szervezők a családok számára játszóházzal, gyermekmegőrzővel is készülnek.
Aki pár óra alatt szeretné magát képbe hozni valamely ismert és fontos témában, annak érdemes átnéznie a programot, ugyanis a találkozó nagyobb előadásai, vagyis a plenáris ülések hazai közéleti kérdéseket is feszegetnek.
Pénteken 13 órakor a Királyi Kastélyban kezdődtek a plenáris ülések, melyek témái közt szerepel a hazai pártok környezetvédelmi jövőképe a parlamenti pártok képviselőivel, a “Zöld új generáció” - a környezeti nevelés szerepe az oktatásban. Délután és este szó lesz az atomenergiáról és a hazai földszabályozásról is. A napot táncház zárja.
Szombat délelőtt 26 különböző témában szekcióülésekkel folytatódik az OT programja. A szekciókon valóban mindenki megtalálhatja majd az őt érdeklő témakört: lesz szó az élelmiszer-önrendelkezésről, a Gödöllőn igencsak releváns elővárosi közlekedésről, a légszennyezésről és az élőfalvakról, a sarkvidék és az erdők védelméről, a fogamzásgátlás jelentőségéről a globális problémákkal szembeni küzdelemben, és sok minden másról is.
Vasárnap délelőtt az “EU alapok 2013-20: milliárdok nyomában” c. plenárissal folytatódik a program, melyen a következő Európai Uniós költségvetési ciklus terveivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Végül a közös állásfoglalások elfogadásával zárul a 23. OT.


 (c) Tatár Attila felvételei