Gödöllőt számon tartják Indonéziában

Az Indonéz Képviselőház Baráti Tagozatának delegációját fogadta a városházán Gémesi György polgármester és Pecze Dániel alpolgármester március 28-án. Az  Ida Fauziyah asszony, a Közigazgatási bizottság elnöke vezette küldöttségnek a képviselők mellett külügyminisztériumi és budapesti nagykövetségi munkatársak is tagjai voltak.


A megbeszélésen a vendégek elmondták, önkormányzatunk vezetőjét úgy ismerik, mit aki a leghosszabb ideje hivatalban lévő településvezetők közé tartozik Magyarországon. Értesültek Gödöllő és Bogor testvérvárosi együttműködéséről, számon tartják a Szent István Egyetemet, mint jelentős hazai agrár-felsőoktatási intézményt. Azt is elmondták, hogy a Vidékfejlesztési Minisztériumban Tóth Katalinnal, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti, társadalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárával tárgyalva megismerték a Globális nyitás ösztöndíjat, amellyel hazánk  50 indonéz hallgatót kíván fogadni. Úgy vélekedtek, jó lenne, ha nagy részük mezőgazdasági területen tanulna, hiszen Indonézia elsősorban agrárország.
Gémesi György részletesen szólt a Bogorral kialakított testvérvárosi együttműködésről. Fontosnak tartja, hogy az államközi kapcsolatok mellett önkormányzatok közöttiek is minél nagyobb számban létesüljenek, mert az utóbbiak szélesebb körben képesek az emberek közötti együttműködést terjeszteni. Kiemelte, Gödöllőn mindig telt házas közönség fogadja az indonéz művészeti csoportok fellépéseit. Azt a magyar Kodály énekversenyt is felidézte, amelyet a bogori egyetem kórusa nyert meg, majd utána egy gödöllői énekkarral szerepeltek közösen. Méltatta az indonéz emberek belső nyugalmát, a régi értékeket őrző szemléletét  és nyitottságát más kultúrák, népek iránt.  Bízik benne, hangsúlyozta, hogy a Szent István Egyetem is eredményes együttműködést  tud kialakítani a világ negyedik legnépesebb államával, hiszen a lakosság megfelelő élelmiszerellátásához ott is jól képzett szakemberekre van szükség.
A megbeszélés után az indonéz vendégek feljegyzést írtak a Világbéke-gong emlékkönyvébe, majd megszólaltatták az Indonéz Világbéke Bizottság által 2008-ban adományozott emlékművet.