Írók és múzsák Gödöllőn - könyvbemutató a városi múzeumban

Március 28-án mutatták be Gaálné dr. Merva Mária Írók és múzsák Gödöllőn című könyvének II., bővített kiadását a Gödöllői Városi Múzeumban.  Az új összeállítás a korábbiak mellett többek között Blaha Lujza, Bródy Zsigmond, Kiss József, Kalocsay Kálmán, Dohnányi Ernő és Molnár Ferenc gödöllői kötődéseivel is megismerteti az olvasókat.


A rendezvényen Szőcs Géza költő, kormánybiztos mutatta be a könyvet, aki kiemelte a szerző kutatómunkáját és összefüggés látását, majd úgy fogalmazott: „Gödöllő az elmúlt másfél században rákerült a magyar kultúra térképére. Van valami a múltjában és a mindenkori jelenében, ami a művészeket vonzotta és alkotásra inspirálta. Ennek egy szép lenyomata ez a kötet.”
Az est folyamán Mészáros Márton irodalomtörténész segítségével kalandozhattak az érdeklődők Gödöllő irodalmi életében,  szó esett többek között Ottó Ferencről, Sík Sándorról és Ferdinandy Györgyről, aki a kötet szereplői közüli egyetlen élő íróként meg is tisztelte jelenlétével a bemutatót. Bepillanthattunk az egykori gödöllői művésztelep tagjai, így Körösfői-Kriesch Aladár irodalmi tevékenységébe is, ami részét képezi a városi múzeumban március 23-án, „A jó kormányos” címmel megnyílt kiállításnak is, amivel a város a művész születésének 150 évfordulója előtt tiszteleg.
Különleges élményként Ráckevei Anna színművész tolmácsolásában hangzottak el többek között „Grassalkovich Antal beteges és unalmas gondolatai”, Sík Sándor első, Szembe a Nappal című verseskötetének Karinthy Frigyes által írt kritikája, és Ferdinandy György: A gödöllői ház című írása.
A könyv további érdekessége, hogy önálló fejezetként foglalkozik az 1933-as Jamboree-val. Igaz, erről az eseményről az első kiadásban is szó esett egy-egy személyhez kapcsolódóan, most azonban külön témaként is körüljárta a szerző. A rendezvényről nem is akárkinek, hanem a magyar irodalom jeles alakjának, Kosztolányi Dezsőnek a tollából olvashatunk beszámolót. A költő a Pesti Hírlap számára készített tudósításokat a gödöllői eseményről.
Az összeállítást névjegyzék is kiegészíti, ami nagy segítséget jelent azoknak, akik egy-egy személyről szeretnék összegyűjteni az információkat. A kiadást a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

 

 

(c) Korondi Judit felvételei