Kisgyermekesként is dolgozni

Egy új családi napközi, három új munkahely, kilenc sikeresen vizsgázott dajka és további harminchat képzésen résztvevő kisgyermekes nő – jelenleg ez a mérlege a gödöllői Munka-Család Egyensúly Programnak. A cél, hogy minél több kisgyermekes szülő térjen vissza a munka világába és találja meg az egyensúlyt az állása és a magánélete között.



A tavaly májusban indított projekt első sikeres képzési programja fejeződött be a napokban: kilenc kisgyermekes nő tett OKJ-s dajka vizsgát, ebből három fő már munkához is jutott. Hamarosan a kisgyermekgondozói, projekt asszisztensi és kereskedelmi felzárkóztató képzésekből is kikerülnek a további projekt résztvevők. A végzettek mintegy felének továbbfoglalkoztatását a Gödöllő COOP Zrt., a Művészetek Háza Gödöllő, a programba nemrég csatlakozott Gödöllői Királyi Kastély és a főpályázó GAK Nonprofit Közhasznú Kft. biztosítja, a többiek számos segítséget kapnak az elsődleges munkaerő-piacon történő elhelyezkedéshez.

Ki vigyáz addig a gyerekre?

A GAK Nonprofit Közhasznú Kft. által indított, uniós támogatásban részesülő projekt egyik legnagyobb mérföldköve a gödöllői Szilhát utcában megnyílt családi napközi, a SZIL-HÁZ, amely gyermekek felügyelete mellett közösségi teret is nyújt kamaszok és felnőttek részére. A SZIL-HÁZ Családi Napközi április elejétől fogad 1,5 – 7 éves korú gyermekeket. A szolgáltatásokat egyrészt igénybe vehetik magánszemélyek, valamint cégek, intézmények jelentkezését is várják, akik saját munkavállalóik számára vásárolhatnak helyeket. A munkáltatók számára azért is kedvező a családi napköziben megoldani a munkavállalók gyermekeinek felügyeletét, mert a legújabb szabályozás szerint ez a szolgáltatás adómentes.
A projekt komplex gyermekfelügyeleti szolgáltatásainak részeként nyáron gyermektáborokat szerveznek. A 7-10 és 10-14 éves korosztályok számára indítanak dráma, kézműves, angol nyelvi és kalandos önismereti tábort, valamint többféle foglalkozást kombináló tábort is. A táborokat Gödöllőn napközis táborként szervezik, gyakorlott szakemberek és pedagógusok közreműködésével. Nyáron a kisebbeket is tudják 1-2 hetes időtartamra, mintegy táborszerűen fogadni.

Családbarát munkahely

A kisgyermekes szülők sokszor szembesülnek a munkáltatók rugalmatlanságával, ha gyermekük szóba kerül. A Munka-Család Egyensúly Program komplex szemléletének harmadik pillére a térségi munkaadók szemléletformálása, a családbarát munkahelyi kultúra minél szélesebb körben történő elterjesztése. A munkaadó partnerek számára térítésmentes esélyegyenlőségi tanácsadás és esélyegyenlőségi tréning érhető el a projekt időtartama alatt. A projektbe várják további partnerek jelentkezését, akik igénybe vehetik az esélyegyenlőségi és gyermekfelügyeleti szolgáltatásokat.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. A 24 hónap időtartamú projektben a munkavállalói célcsoport szakmai és pszichoszociális fejlesztésének költségein túl szerepel még képzési támogatás és bértámogatás, a munkaadó partnerek számára érzékenyítő programok, valamint egy komplex gyermekfelügyeleti szolgáltató rendszer kiépítése és működtetése. Projektszám: TÁMOP-1.4.3-10/1-2F-2011-0005, címe: Munka-Család Egyensúly Program a kisgyermekes szülők sikeres foglalkoztatásáért.