Iskolaigazgatói pályázatok: képviselő-testületi véleményezés

A képviselő-testület június 27-i ülésén véleményezte az állami intézményfenntartó központ által fenntartott köznevelési intézmények vezetői állására beérkezett pályázatokat. 


Az iskolák igazgatóit pályázatuk alapján – az önkormányzat és a nevelőtestület véleményének figyelembe vételével - az oktatásért felelős miniszter nevezi ki.
A képviselő-testület három iskola vezetői állására beérkezett pályázatokról nyilvánított véleményt az öt jelentkezőt meghallgató Pályázatokat véleményező bizottság előterjesztése alapján.
Az előterjesztés vitája során Pánczél János, a gödöllői tankerület vezetője megköszönve a bizottság véleményét elmondta, hogy a már lezajlott nevelőtestületi szavazások hasonló véleményt mutatnak, mint amit az önkormányzat bizottsága megfogalmazott. Hozzátette, a Török Ignác Gimnáziumban a nevelőtestület a képviselő-testület utáni napokban nyilvánít véleményt, majd a következőket mondta:
- Pont a Török Ignác Gimnázium esetében azonban számomra az összeférhetetlenség problematikáját veti fel az, hogy  a Pályázatokat véleményező bizottság elnöke Guba Lajos, aki a közvetlen munkáltatói jogokat gyakorló igazgatónak az alkalmazottja. Ezzel kapcsolatosan nem tudom, hogy ez mennyire befolyásolta, mennyire nem befolyásolta a bizottság véleményét. A másik problémám ezzel kapcsolatosan az, hogy korábban polgármester  úrral egyeztettünk, hogy kétpólusú rendszer lett az igazgató megválasztása január 1-jétől. Van egy önkormányzati, tulajdonosi, működtetői véleményezés és van mellette egy nevelőtestületi véleményezés és ezt összesítve a fenntartó képviselője küldi el a miniszter számára a beérkezett véleményeket. Ebben a kétpólusúságban nagyon fontosnak tartottuk azt a polgármester úrral, hogy egymástól két független csatornán folyjék  ez a dolog. Én úgy értesültem a tegnapi nap folyamán hogy az önkormányzati bizottság  véleményezése internetes fórumokon napvilágot látott. Nem tudom, ez mennyire volt szándékos, mennyire volt nem szándékos, de olyan szempontból talán nem a legszerencsésebb, ezt csak jelezni szeretném, hogy talán befolyásolhatta vagy befolyásolhatja a nevelőtestületi véleményezést.
- A bizottsági ülések nyilvánosak, azokon bárki részt vehet, a pályázók sem kérték, hogy ne kerüljön nyilvánosságra a véleményezésük - válaszolta Pánczél János aggályát oszlatva Gémesi György, aki megkérdezte, milyen internetes portálokra gondolt az igazgató. Pánczél János azt felelte, hogy levelezőlistán látta.
A Pályázatokat véleményező bizottság elnökére vonatkozó tankerületi igazgatói megjegyzést a polgármester visszautasította:
- Számomra Guba Lajos fedhetetlen. Teljesen mindegy, hogy az iskola igazgatóhelyettese; az eddigiek során mindig tisztességgel, becsülettel, emberi magatartásának és habitusának megfelelően, a legjobb döntés előkészítő javaslatot tette. Először mindig a bizottság tagjainak a véleményét kérdezi meg, a saját véleményét a legvégén osztja meg a tagokkal. Tehát hadd kérjem, hogy ezekben a kérdésekben mi döntsük el, hogyan alakítjuk ki a véleményünket a pályázókról. Fábián Bertalan munkájával maximálisan meg vagyunk elégedve, ez nem volt kérdés senki számára.
- Igazgató úr, az összeférhetetlenség azért nem áll fönn, mert az önkormányzat működési gyakorlata szerint a bizottságnak döntés előkészítő szerepe van – tette hozzá dr. Nánási Éva címzetes főjegyző. - Ezt a feladatot végezte el a Pályázatokat véleményező bizottság, amely nem egyszemélyes, hanem öt személyből áll. Döntési joga a képviselő-testületnek van, ami jelen esetben véleményalkotási tartalmat jelent.
A fideszes Vörös István érdekes javaslatot tett, mi szerint a képviselő-testület a Török Ignác Gimnázium esetében a másik pályázót, Jánossy Zsoltot is tartsa alkalmasnak az igazgatói kinevezésre. Tette ezt úgy, hogy részt sem vett a Pályázatokat véleményező bizottság ülésén, ahol a pályázókat meghallgatták. A képviselő-testület ezt a javaslatát 2 igen, 9 nem szavazattal, 3 tartózkodással nem fogadta el.
Halász Levente (Gödöllői Lokálpatrióta Klub), a Pályázatokat véleményező bizottság tagja elmondta, hogy Jánossy Zsolt a bizottságot egyáltalán nem győzte meg arról, hogy ha átvenné a közeljövőben az iskola vezetését, akkor a gimnázium ugyanolyan sikeres, hatékony és humanista, ember- és diákközpontú intézmény lenne, mint amilyen ma.
Pánczél János elismerte, az önkormányzati munka nyilvánosságában nem volt kellőképpen tájékozott.
Dr. Nánási Éva arról is tájékoztatta a tankerületi igazgatót, hogy az önkormányzati törvény szerint az önkormányzati bizottságok és a képviselő-testület ülései is nyilvánosak, a testület meghívóját, az előterjesztéseket az önkormányzatnak kötelező  a honlapján közzétenni. Csak akkor lehet zártan kezelni a személyi kérdésekkel kapcsolatos pályáztatási, kinevezési eljárásokat, hogy ha a pályázó megtiltja ennek a nyilvánosságát.
Pánczél  János megköszönte ezt a tájékoztatást is.
Gémesi György hozzátette, a képviselő-testület intézményvezetők kiválasztásánál soha sem hozott politikai szempontok szerinti döntést. Fontos, hogy erre azután sem kerüljön sor, hogy a döntés lehetősége elkerült az önkormányzattól.  
A testület az Erkel Ferenc Általános Iskola igazgatói álláshelyére Varga Ildikó pályázatát, a Török Ignác Gimnázium igazgatói álláshelyére Fábián Bertalan pályázatát egyhangúlag alkalmasnak tartja és vezetői kinevezését támogatja. A Frederic Chopin Zeneiskola igazgatói álláshelyére 13 igen és egy nem szavazattal Buka Enikőt és Ella Attila pályázót egyformán alkalmasnak tartja.