Testvérvárosunk lesz Zhangzhou

A képviselő-testület június 27-én jóváhagyta a Zhangzhou városával kötendő testvérvárosi együttműködési megállapodást és felhatalmazta a polgármestert a megállapodás aláírására.

A kínai város Fujian tartomány déli részén fekszik, lakossága közel 5 millió fő. A két város között öt évvel ezelőtt kezdődött kapcsolatot Zhangzhou indította el, több hivatalos delegáció is érkezett városunkba az elmúlt évek alatt.
A kínai fél együttműködési szándéka mindvégig komolynak mutatkozott, ezért ennek megerősítése érdekében 2011. július 9-én együttműködési szándéknyilatkozat jött létre a két település között
Ezután a kínai kormány jóváhagyásával indulhatott meg a testvérvárosi kapcsolat előkészítése.
A magyar kormány szintén támogatja a kínai önkormányzatokkal kötendő ilyen jellegű együttműködések létrejöttét. Ennek köszönhetően rendezte meg a magyar és a kínai kormány április 24-én a királyi kastélyban a II. Magyar-Kínai Konferenciát, elsősorban önkormányzatok részére.
Az együttműködési megállapodás tervezetét a kínai fél egyetértésével, javaslataikat messzemenően figyelembe véve és beépítve fogalmazták meg.