Mária-kert és Erzsébet Udvar

A képviselő-testület a barokk Mária oszlop körüli 413/13 hrsz-ú területet Mária-kertre, a 403 hrsz-ú volt községháza, mai Erzsébet Királyné Szálloda belső udvarát Erzsébet Udvarra nevezte el.

A képviselő-testület az idei költségvetésben döntött a Szabadság tér dél-nyugati, Mária oszlop körüli parkrészének megújításáról, hogy folytassa a 2011-ben elindított, élhető városközpont megteremtését célul kitűző Főtér-programot.

A kivitelezést a Lyra Flóráé által készített tájépítészeti kiviteli tervek alapján a közbeszerzési eljáráson nyertes Attraktív Kert Kft. április 18-án kezdte meg. A munka az egykori „Rézgombos-ház" helyén épült új épület építési munkáival párhuzamosan zajlott, megújítva a térrész teljes zöldfelületét: a parkterület új növényekkel, fákkal gazdagodott, teraszos kialakítású tereprendezés, díszburkolattal ellátott gyalogos sétányok épültek, pihenőterületek kerültek kialakításra. A térrész kialakításában meghatározó volt, hogy a barokk műemlék Mária-oszlop jelentőségéhez illő hangsúlyt és méltó környezetet kaphasson, ezért a parkrendezés során a korábban megvilágítatlan szobor díszkivilágítást is fog kapni.

A kastély műemlék kapuoszlopainak tengelyében álló szobor megújult környezetével immár egy összefüggő, a Kastélytól a Főtérig húzódó igényesen kialakított térsor alakul ki. A megújított parkterületen a kivitelezők az utolsó simításokat végzik, ünnepélyes átadása szombaton 10 órakor lesz. A megújult parkrészt a Mária-oszlop jelentőségét kiemelve nevezték el Mária-kertnek.

Az Erzsébet Királyné Szálloda Dózsa Gy. út és a Szabadság tér sarkán álló épületének belső udvara közhasználat számára megnyitott terület, amit a városlakók mintegy a Főtér meghosszabbításaként használhatnak, számos rendezvénynek adva teret. A használat szempontjából előnyös az udvar külön megnevezése, így a jövőben az Erzsébet Udvarként válik ismertté. Névadó ünnepsége szombaton 11 órakor kezdődik.