Átadták a Mária-kertet

Június 29-én, szombaton délelőtt ünnepélyes keretek között adták át a Rézgombos-háznál található, gyönyörűen felújított parkot, ami ettől kezdve a Mária-kert nevet viseli majd. A Mária-oszlop körüli terület kivitelezési munkálatai a Rézgombos-ház kivitelezésével párhuzamosan zajlottak, kapcsolódva az épülethez tartozó közterület-rendezéshez.


Az eseményt a Gödöllő Táncegyüttes műsora nyitotta, majd Szelba Szabolcs, a Premontrei gimnázium diákja szavalta el dr. Pap Lajos: Az én Miatyánkom című versét.
Péterfi Csaba, a Gödöllői Értékvédő Közhasznú Egyesület alelnöke elmondta: még a Mária-szobor 2007-es felújítása kapcsán a Gödöllői Értékvédő Közhasznú Egyesület kezdeményezésére elindult itt egy kis parkrendezés, területszépítés, növények ültetése, amibe Pelyhe József, a körzet önkormányzati képviselője és a környékbeli lakosság is bekapcsolódott. Az évek alatt az itt élők folyamatosan gondozták az elültetett virágokat, takarították a környezetet. A mostani beruházással viszont már a park egész területe új arculatot kapott.
Gémesi György polgármester ünnepi beszédében kiemelte: öröm számára, hogy egy ilyen fantasztikusan szép környezettel gazdagodott a város. A város lépésről-lépésre igyekszik fejleszteni Gödöllő központját és egyéb részeit is; most ismét egy olyan közösségi térrel gazdagodott a város, amire méltán lehet büszke minden lakos. Ráadásul nemcsak a Mária-oszlop környezete, a park újult meg, hanem a Rézgombos-ház körüli terület is; a parkolók bővítésével valóban komfortos szolgáltatás várja az ide érkezőket, amihez még kellemes környezet is társul. Ezt követően a polgármester megköszönte a tervezőknek, a kivitelezőknek és mindenkinek a munkáját, aki hozzájárult a Mária-kert létrejöttéhez.
Az ünnepélyes szalagátvágás előtt külön is megköszönték a munkáját Pelyhe Józsefnek (amit sok esetben a lakosokkal együtt végzett az eddigi park fenntartásában), Szűcs Józsefnének, a Gödöllői Értékvédő Közhasznú Egyesület elnökének (többek között az ő ötlete alapján is kezdték meg 2007-ben a Mária-oszlop környékének rendbetételét), megköszönték a tervezést, a bonyolítást a polgármesteri hivatal munkatársainak és Mészáros Judit főépítésznek, Strack Jenő műszaki ellenőrnek, a G-Lux Kft-nek (Kosaras Ferencnek és Kosaras Dávidnak) a díszkivilágításért, az engedélyezések kapcsán Vác város jegyzőjének, valamint Klaniczay Péter műemléki felügyelőnek és Szikra Éva tájépítésznek, továbbá az Elszer Inveszt Kft-nek, Csaba Antal és Bútor János ügyvezetőknek. Ezt követően Gémesi György polgármester Polgármesteri Ezüstérmet adott át a Lyra Florae Kft-nek, a városban több alkalommal végzett magas színvonalú munkájának elismeréséül: Hóka Beatrix, Sulyok Adél és munkatársaik voltak azok, akik a terveket készítették. Ugyancsak Polgármesteri Ezüstéremben részesült az Attraktív-Kert Kft, a városban több alkalommal végzett magas színvonalú munkájának elismeréséül, a díjat Ivicsics János ügyvezető vette át.
A szalagátvágás után a Mária-kertet Szecsődi Péter konokok, plébános szentelte fel.
Videó: http://www.youtube.com/watch?v=2Hn-MkQoWw0&feature=youtu.be

 

 

 

 

 

 

 

(c) Reményi Krisztián felvétele