Dózsa György úti temető - Sírgyalázás tetteseit keresik

Szombatról vasárnapra virradóan több sírt megrongáltak Gödöllőn, a Dózsa György úti temetőben. A tettesek nem fémtárgyakat tulajdonítottak el, hanem még súlyosabb bűncselekményt követtek el: szemmel láthatóan a sírok kifosztására készültek.


Hétfőn délelőtt az érintett sírokban nyugvók hozzátartozói, a rendőrség és kegyeleti szolgáltatók képviselői jelenlétében mérték fel a károkat, amelyek helyreállítása síronként 70-80 ezer forintra becsülhető. A hozzátartozók szívében okozott fájdalmat azonban nem lehet jóvátenni.
Az egyik sírkamra esetében a koporsót is erőszakkal felnyitották. A sírgyalázók a benne nyugvó elhunyt személyes tárgyait tartalmazó kistáskát elvitték. Egy másik sír fedőlapját elmozdították, de az alatta lévő régi kriptát  már nem tudták kinyitni. Más sírhelynél eredménytelenül feszítették a fedőlapot.
A bűncselekmények egyelőre ismeretlen elkövetői ellen rendőrségi eljárás indul.
A megrongált sírok vizsgálatára Varga Árpádot, a máriabesnyői temető üzemeltetőjét – önkormányzati képviselőt - kérték fel. A szakember elmondta, hogy sajnálatos módon a város mindkét sírkertjébe többször kellett már kihívni a rendőrséget hasonló sírgyalázások miatt.