Kutatók Éjszakája a Szent István Egyetemen

"Az első találkozás a tudománnyal olyan részegítő, mint a szerelem." Szerb Antal gondolatának a jegyében szervezték meg országszerte az idei Kutatók Éjszakája fesztivált. A Szent István Egyetem emellett a környezettudatosságot is a zászlójára tűzte igen szerteágazó programsorozatában, aminek eseményein – megkockáztatjuk – sosem látott tömege fordult meg az általános és középiskolásoknak.

A szórakoztatáson túl ugyanis a fesztivál célja az, hogy minél több fiatalt győzzön meg arról: érdemes olyan pályát választaniuk, amelyen hangsúlyos szerepet kapnak a tudományos vagy műszaki ismeretek, az új dolgok felfedezése, még akkor is, ha ez utóbbit gyakran hosszú ideig tartó, aprólékos kutatómunka előzi is meg.
A Kutatók Éjszakája elsősorban az általános és középiskolás diákok körében szeretné növelni a tudományos karrier vonzerejét, de a programokra az összes korosztályt várták.
Az eseménysorozatot a Mérnökinformatikai Központban nyitották meg. Kánai Csilla, a Külkapcsolati Iroda munkatársa köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Tóth Tamás oktatási rektorhelyettes osztotta meg gondolatait a Kutatók Éjszakája látogatóival. Ezt követően dr. Ruda Győző építésszel együtt adták át a „A jövő háza” címmel meghirdetett kiscsoportos pályázat díjait. A pályázat sajátossága volt, hogy a makett építésére újrahasznosítható anyagokat kellett felhasználni.
A díjazottak a következők.
Óvodás korcsoportban
1. Tamás Máté, Rezsabek Ádám, Aleksza Ádám - Egyetem téri Óvoda Nyuszi csoport
2. Vertse Anna, Vertse László, Vertse István - Szent Imre Katolikus Óvoda
3. Soós Márton, Soós Ilona - Református Óvoda
Alsó tagozatos kategóriában
1. Lutz Bálint, Tihanyi Balázs - Damjanich János Általános Iskola, 4. c
2. Lajber Borbála 4. b, Róde Kinga 4. a, Szántó Luca 4. b - Hajós Alfréd Általános iskola
3. Medve Márton, Básti Hunor, Mundruczó Péter - Damjanich János Általános Iskola 4. a
3. Takács Kamilla, Tóth Léna, Kovács Árpád - Hajós Alfréd Általános Iskola 4.a
Különdíj
Balogh Ádám, Balogh Réka, Balogh Ákos - Szent Imre Általános Iskola és Óvoda
Tusor Sára Boglárka 2. d, Tusor Bálint 4. a - Damjanich János Általános Iskola
Felső tagozatos kategóriában    Különdíj    Ródé Ádám    Hajós Alfréd Általános Iskola 7. a

Kora délutántól késő estig a látogatók átfogó képet kaptak az egyetemen zajló oktató-kutató munka páratlan változatosságáról, hiszen robotok kezelésétől traktor vezetésén át a birkanyírásig mindent láthattak a gyerekek - akik előbb-utóbb talán hallgatókként térnek vissza a Szent István Egyetemre. A programokból mindhárom gödöllői kar munkatársai kivették részüket. 

Az idei Kutatók Éjszakájának specialitása volt, hogy azon részt vettek a Sapientia EMTE Műszaki és Társadalomtudományi Kar, Élelmiszertudományi és Biomérnöki Tanszékének oktatói és hallgatói a Nemzeti Tehetség Program keretében a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány és a gödöllői Szent István Egyetem által benyújtott pályázat révén. Az erdélyi egyetem II-IV. éves élelmiszeripari mérnök, környezetmérnök és biotechnológus hallgatói látványos kémiai és fizikai kísérleteket mutattak be – többek között Habkígyó, Kék lombik, Narancssárga tornádó, Gumimaci tűzhalála fantázianéven - az I-es előadóban.

Ugyanott este két telt házas előadást tartottak A Kísérletek Éjszakája címmel a Gépészmérnöki Kar Fizika és folyamatirányítási tanszékének a munkatársai. Kísérleteik sikerességéről a városrész lakossága a fülével is meggyőződhetett, többször is hatalmas, de tervezett robbanás döreje rázta meg a környéket.
Videó: http://www.youtube.com/watch?v=7Xn0Hu3_pGc&feature=youtu.be



 



  

 

 

 

(c) Balázs Gusztáv felvételei