Hivatalos látogatás kínai testvérvárosunkban

Egy hetes hivatalos látogatáson vett rész dr. Gémesi György Gödöllő város polgármestere, dr. Nánási Éva címzetes főjegyző és Péterfi Csaba polgármesteri kabinetvezető, a nemzetközi kapcsolatok felelőse kínai testvérvárosunkban Zhangzhouban, Wu Hongqin polgármester asszony meghívására.A találkozó alkalmával Gödöllő polgármestere több megbeszélést is folytatott vezető politikusokkal, kínai befektetőkkel, továbbá a zhangzhoui agráregyetem vezetőivel. Bár kínai testvérvárosunk lakossága közel fél Magyarországnyi, mintegy 5 millió fő, elmondásuk szerint ők egy közepes lakosságú településnek számítanak.
A két városban számos hasonlóság található, mindkettő rendelkezik agráregyetemmel, biotechnológiai központtal és közös testvérvárosunk is van, Wageningen. Gémesi György  részt vett a  zhangzhou-i Virág Expo megnyitó ünnepségén, ahol a wageningeni agráregyetem rektorával, valamint a biotechnológiai központ vezetőjével is tárgyalt. A megbeszélésen elhangzott, mind az egyetem, mind a biotechnológia központ kezdeményezne egy hármas együttműködési lehetőséget Zhangzhou, Gödöllő és Wageningen között. Gödöllő polgármestere több befektetővel is tárgyalt, akik érdeklődnek a városunkban lévő termál- és gyógyvíz fejlesztése iránt.  Mint az a megbeszélésen elhangzott, a közeljövőben a befektetők személyesen is felkeresik Gödöllőt, hogy a helyszínen is vizsgálatokat végezzenek.
Mint azt Xu Huiyong, a nemzetközi kapcsolatok vezetője, valamint Hong Shi Hian alpolgármester a megbeszélésen elmondta, szeretnék, ha a jövőben gazdasági és kulturális téren is erősödne Gödöllő és Zhangzhou kapcsolata. A gödöllői delegáció útját a zhangzhoui önkormányzat, valamint a delegáció tagjai saját költségükből finanszírozták.