A gödöllői Mesebeli Vén Vackor az Év Fája!

A Szent István Egyetem Botanikus kertjében díszlő Mesebeli Vén Vackor nyerte az Ökotárs Alapítvány által meghirdetett az Év Fája 2013 versenyt - derült ki a mai eredményhirdetésen Budapesten. Az első helyezést tanúsító oklevelet dr. Szirmai Orsolya tanszéki mérnök és dr. Czóbel Szilárd egyetemi docens vették át, majd vackorlekvárral lepték meg a rendezőket.


Az alapítvány az Év Fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet.

Idén 41 fa vett részt a versenyben, melyből 12 lett döntős, a fákra összesen 18 661 szavazat érkezett. Az Év Fája fődíját 4059 szavazattal a “Mesebeli vén vackorfa, avagy a gödöllői magányos óriás története” címmel nevezett fa nyerte, mely a gödöllői Szent István Egyetem Botanikus kertjében áll. Hős Fa kitüntetést kapott a “Gyümölcsoltó Boldogasszony 303 éves Árpával érő körtefája Solymáron”.Az Országos Erdészeti Egyesület különdíját a "Teleki 300 éves berkenyefa" kapta.

Az Év Fája egy speciális kezelésre feljogosító utalványt és egy állapotfelmérő vizsgálatot kapott, a Hős Fa jutalma egy állapotfelmérő szakmai vizsgálat és kezelési javaslat. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa 30 ezer forint értékű támogatást kapott.

A verseny döntősei, helyezési sorrendben:

Mesebeli vén vackor (vadkörte) - Gödöllő - 4059 szavazat
A basafa (kocsányos tölgy) - Nagykőrös -2829 szavazat
Fehér nyárfa Nyíregyházáról - 2154 szavazat
Gyümölcsoltó Boldogasszony 303 éves Árpával érő körtefája Solymáron - 1910 szavazat
Zalaegerszegi szelídgesztenye - 1514 szavazat
Frakk fája (ostorfa)- Vecsés - 1229 szavazat
Keleti Platánfa a Szamos mellett - Tunyogmatolcs - 1004 szavazat
Ősöreg tabáni eperfa - Budapest - 967 szavazat
Tapsonyi öreg szilfa - 954 szavazat
A mi hársunk (kislevelű hárs) - Gyönk - 847 szavazat
Az abaújvári két hársfa - 679 szavazat
A 300 éves berkenyefa Telekiben - 515 szavazat

A verseny honlapja szerint a hazai Év Fája részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi megmérettetésen idén már másodszor nyerte el magyar fa az Év Fája címet. 2011-ben egy felsőmocsoládi hársfa, 2012-ben pedig az egri termálfürdő platánja lett a győztes 7 ország jelöltjei közül!


 
(c) Balázs Gusztáv felvételei
A kép forrása: http://evfaja.okotars.hu