Gábor Dénes-díjat kapott Dinnyés András és Szabó Ervin József

A Szent István Egyetem két munkatársa, Dinnyés András állatorvos és Szabó Ervin József gépészmérnök is átvehette a Parlamentben a holográfia felfedezőjéről, a fizikai Nobel-díjat is kiérdemlő tudósról elnevezett Gábor Dénes-díjat.

A díjat minden évben a jelentős tudományos, műszaki-szellemi alkotást létrehozó, kiemelkedő teljesítményű, innovatív kutató, fejlesztő, feltaláló, oktató szakembereknek ítélik oda. Az idei kitüntetettekkel együtt eddig 177-en kapták meg az elismerést.

Gábor Dénes-díjat vehetett át Dinnyés András állatorvos. A Szent István Egyetem professzorának egyebek mellett a testi sejtek genetikai újraprogramozásában elért tudományos munkásságáért, a sejtmag-átültetéses klónozás hazai módszerének meghonosításáért, a betegspecifikus őssejtek, szívizomsejtek és idegsejtek előállítási technológiájának kidolgozásában nyújtott alkotó közreműködéséért ítélte oda a kuratórium a díjat. Az indokolás szerint a testület Magyarország egyetlen sejtmag-átültetéses klónozó csoportjának megszervezését és a tudományos utánpótlás nevelésében elért sikereit is díjazta.

Gábor Dénes-életműdíjat kapott továbbá Szabó Ervin József gépészmérnök, a Szent István Egyetem címzetes egyetemi docense. A kutató a különböző mezőgazdasági gépek kialakítása és fejlesztése terén nyújtott, több mint fél évszázados sikeres alkotó tevékenységéért, valamint a fiatalok oktatásában, az egyetemi jegyzetek, tervezési segédletek és tankönyvek kidolgozásában vállalt szerepéért részesült az elismerésben.