Sószórással készül a közútkezelő a várható havazásra

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 93 üzemmérnökségén kettes riasztási fokozatot rendeltek el szerdán a téliesre forduló időjárás miatt. Annak érdekében, hogy megelőzzék az utak síkossá válását csütörtök reggelig legalább egyszer sószórást végeznek a mintegy 31 ezer kilométeres országos közúthálózaton – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője szerdán az MTI-vel.

Pécsi Norbert Sándor közleményében azt írta: a meteorológiai előrejelzések alapján már szerda délutántól havas esőre, hószállingózásra vagy kisebb havazásra lehet számítani, és a téliesebb időjárás várhatóan a hét hátralévő részében is kitart. Pénteken és szombaton akár 5-15 centiméternyi hó is hullhat az ország egyes területein – írta.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 93 üzemmérnökségén csaknem 700 munkagép van készenlétben és a szakemberek is 12 órás váltott műszakokban látják el feladataikat.
A zrt. Útinform szolgálatának munkatársai hivatalos Facebook- és Twitter-oldalukon reggel fél 6 és este fél 6 között naponta hatszor osztanak meg országos összesítést az aktuális útállapotokról, útviszonyokról. A www.utinform.hu oldalon folyamatos tájékoztatást kaphatnak a közlekedők, megtalálhatók rajta a megyei és autópálya-diszpécserek telefonos elérhetőségei is, az Útinform munkatársait pedig a 06-1-336-2400-ás telefonszámon keresztül kereshetik az autósok – ismertette Pécsi Norbert Sándor.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdai szöveges figyelmeztetésében azt írta: az ország keleti, északkeleti felén szerdán és csütörtökön megszakításokkal gyenge csapadék várható, amelynek formája már szerda napközben kezd átváltani havas esőbe, majd havazásba. Ónos csapadék nem valószínű. Csütörtök reggelre általában legfeljebb 2 centiméteres hóréteg alakulhat ki az Észak-Alföldön és az Északi-középhegységben.
forrás: MTI