Kávéházi Esték a Királyi Váróban

A két világháború közötti kávéházak tulajdonosai is irigyelhették volna a gödöllői Királyi Váró nagytermében ma berendezett kávéház telt házát... A most indult új, tartalmas kikapcsolódást ígérő kulturális sorozat első estjének szereplői Gaálné dr. Merva Mária, Mészáros Beáta, Buka Enikő, Ferenczy Beáta és Péterfi Csaba voltak.





A Kávéházi Esték során zenével, irodalmi csemegékkel, a művészeti élet neves személyiségeinek nyomába eredhetnek az érdeklődők vagy egy-egy korról kaphatnak képet az elhangzó előadáson, valamint irodalmi műveken keresztül. A korábbi nagy sikerű Zenés Kávéházi Esték folytatásaként indult és havonta jelentkező sorozatban egy-egy téma kerül terítékre, ehhez kapcsolódnak majd az elhangzó dalok, versek, prózák, amik megidézik az adott kor hangulatát.
 
Az első alkalommal Gaálné dr. Merva Mária irodalomtörténész mutatta be a jelentősebb kávéházakat, s az érdeklődők megtudhatták azt is, miért éppen Pesten és nem Budán jöttek létre ezek a művészvilágnak otthont adó, ám a szórakozóhelynél sokkal többet jelentő, sokszor fogalomszámba menő helyek. Ezen az estén „együtt kávézhattak” az érdeklődők Karinthy Frigyessel, akit a kávéházak királyának tartottak, és feleségével Böhm Arankával, aki a kávéházak királynőjének nevezte magát. Az élményt a Kávéházi Estek nyitódala - Fodor László, Péterfi Csaba és Buka Enikő szerzeménye -, továbbá kávé és sütemény tette teljessé.



 

 

Folytatás május 16-án, amikor is Pécsi Ildikó Kossuth-díjas színművész és Szűcs Lajos olimpiai bajnok labdarúgó, Gödöllő díszpolgárai lesznek a vendégek.