Találkozás Szent II. János Pál pápa személyi titkárával, Főtisztelendő Mieczysław Mokrzycki lembergi érsekkel

Különleges élményben lehetett részük azoknak, akik augusztus 16-án délután a Művészetek Házában részesei voltak a Mieczysław Mokrzycki lembergi érsekkel való találkozásnak. Szent II. János Pál pápa személyi titkára személyes tapasztalatait, élményeit osztotta meg az érdeklődőkkel azokról az időkről, amíg Őszentsége mellett teljesített szolgálatot. Az érsek az augusztus 17-i máriabesnyői búcsúra érkezett Gödöllőre.


A találkozón Gémesi György polgármester köszöntötte  Mieczysław Mokrzycki érseket, akivel Főtisztelendő Hugyecz János, a Gödöllői Szentháromság Plébánia plébánosa beszélgetett.
Mint azt az érsek úr elmesélte, mindössze két esztendeje volt káplán, amikor Rómába küldték, hogy ott folytassa tanulmányait. A doktori diploma megszerzése után kapta meg a felkérést, hogy legyen II. János Pál pápa másodtitkára. Így Őszentsége egyik legközvetlenebb munkatársaként segíthette a pápa munkáját, akit több külföldi útjára is elkísért.
A kérdésekre válaszolva egy rendkívül kötelességtudó, nagy teherbírású, erős akaratú embernek írta le a nemrég szentté avatott pápát, aki – mint mondta – élete végéig megőrizte közvetlenségét.
Személyes emlékeit osztotta meg a hallgatósággal Őszentsége mindennapjairól, szokásairól, beszélt a pápa rendkívül szigorú napirendjéről, arról, mennyire szerette a természetet, a sportot, s milyen méltósággal viselte azokat a szenvedéseket, amiket betegsége miatt kellett elviselnie.
Úgy fogalmazott: Szent II. János Pál  nagy teológus és nagy misztikus, de elsősorban egyszerű, közvetlen ember volt.
- A Szentatyától sokat tanultam – mondta. - Elsősorban az Istenben való mélységes hitet és bizalmat. Szeretném, hogy olyan egyszerű ember legyek, mint ő volt, s mindenki számára tudjak szolgálni. Megtanított arra, hogy törődjünk a másik emberrel.
Mieczysław Mokrzycki emlékérmet adott át Gémesi György polgármesternek köszönetképpen a meghívásért, s köszönetét fejezte ki Hugyecz János főtisztelendő úrnak, valamint Szabó Lászlónak, a Gödöllői Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnökének, aki tolmácsként segítette a találkozó lebonyolítását.






(c) Korondi Judit felvételei