Finnországban is ünnep március 15.

A magyar forradalom és szabadságharcot Finnországban is számon tartják: ilyenkor minden évben magyar hetet rendeznek nyelvrokonainknál. Idén a magyar nagykövetség szervezésében testvérvárosunk, Forssa adott helyet az egy hetes kulturális eseménynek.


A városi moziban többek között bemutatták a Fehér Isten című filmet, aminek Mundruczó Kornél rendező és Halász Árpád állat-koordinátor révén gödöllői vonatkozása is van. A városi múzeumban Orosz István grafikus munkáját tekinthették meg az érdeklődők. A magyar hetek csak a nyitánya volt annak a programsorozatnak, ami idén folytatódni fog Gödöllő és Forssa között; mindez annak köszönhető, hogy 25 évvel ezelőtt köttetett testvérvárosi szerződés a két város között. Sami Sulkko, Forssa polgármestere és Gémesi György megállapodtak abban, hogy lehetőségeikhez mérten mindkét településen bemutatkoznak testvérvárosaink kulturális csoportjai.
A kulturális tematikus hét keretében a magyar gazdasággal is megismerkedhettek finn befektetők. Gémesi György polgármester Gödöllő lehetőségeit mutatta be a gazdasági konferencián.
Képünkön Sami Sulkko, Forssa polgármestere, Forrai Kristóf nagykövet és Gémesi György