Passiójátékot mutatnak be virágvasárnap Máriabesnyőn

Passiójátékot mutatnak be virágvasárnap a máriabesnyői bazilika udvarán - mondta el az MTI-nek az előadás rendezője.


A Besnyői passiónak a közönség is aktív részesévé válik.
Zimányi Norbert a Jézus szenvedését és halálát megidéző passiójáték kapcsán kiemelte: a besnyői előadás Mel Gibson A passió című filmjére, valamint boldog Emmerich Anna Katalin látomásaira épül, és fontos eleme a zene, melyet A passió és a Gladiátor című filmek zenéiből állítottak össze.
A máriabesnyői bazilika udvarán a nézők is csatlakozhatnak a passiójátékhoz. Az előadás kezdetén a közönség szövegkönyv-kivonatokat kap, kiemelve benne azokat a részeket, amikor ők is bekapcsolódhatnak az előadásba. A nézők úgy követhetik a jeleneteket, mintha maguk is ott lennének a főpap házában vagy Pilátus palotájának udvarán, és több jelenet is a közönség sorai közt játszódik.
A résztvevők "elkísérhetik" Jézust a keresztútján, mint ahogyan a nép tette, Jeruzsálem utcáin egészen a Golgotáig - magyarázta az előadás megálmodója.
A Besnyői passiót 2007 virágvasárnapján mutatták be először, szereplői az egyházközség tagjai közül kerültek ki, és a jelmezek, kellékek nagy részét is ők készítették. Az előadásban most negyvenöten vesznek részt, de több száz embert várnak a passiójátékra.
Zimányi Norbert hozzátette: a jövőre tizedik születésnapját ünneplő előadás az itt élők, a környékbeliek és sok állandó visszatérő látogató számára mára a húsvéti misztérium részévé vált.
Mind a szombati nyilvános főpróba, mind a vasárnapi előadás ingyenes.