Az Orient a XXV. Magyar Szabadság Napján

Szombat este a XXV. Magyar Szabadság Napját ünnepelte Gödöllő a Világfánál, ahol idén az Orient c. zenés színházat láthatta a közönség. Előtte dr. Gémesi György polgármester osztotta meg gondolatait a közönséggel.
Huszonötödik alkalommal emlékezünk meg ittm a Világfa előtt arról, hogy 1991. június 19 én hagyta el hazánk területét az utolsó szovjet katona, hogy Magyarország területén nincsenek idegen, megszálló csapatok.
A Velekey József Lajos alkotta Világfa előtt, ami néhány évvel ezelőtt egy villámcsapás következtében kettétört és amit a művész új gondolatokkal megtöltve újra alkotott.
Ő már sajnos nem lehet velünk, de köszönöm, hogy alkotásaival az elmúlt 25 év részeként segített megfogalmazni, a magyar szabadság üzenetét.
Mert a kettétört Világfa jelenthette volna a Magyar Szabadság megünneplésével kapcsolatos törekvéseink végét, azt, hogy nincs értelme olyan emlékezésnek, aminek okát mintha egyre inkább elfelejtenénk.
Pedig akár a szovjet csapatok 1956-os bevonulását, és a több évtizedes ittlétük alatt folyamatosan jelenlévő idegen megszálló hatalmat, annak következményeit elfelejteni nem lehet és nem szabad, akkor sem, ha mostanában mintha azok emlékezete is megkopott volna, akik 1989. június 16-án Nagy Imre és mártírtársainak újratemetésén bátran, határozottan és kőkeményen utasították el az idegen katonai és politikai erő segítségével hatalomba került és tartott diktatúra minden egyes elemét.
Nem lehet semmilyen gazdasági, pártpolitikai vagy szűk csoport érdek, ami felülírhatja azok hőstetteit, áldozatait, akik életüket, családjukat és egzisztenciájukat sem kímélve harcoltak a magyar szabadságért.
A Magyar Szabadság Napja róluk is emlékezik és mindazokról természetesen, akik a magyar történelem során magukat nem kímélve harcoltak a magyar szabadságért, mert hittek abban, hogy csak egy szabad és idegen hatalomtól független országban lehet hosszútávon fennmaradni, itt, a történelmi szempontból is huzatos Kárpát-medencében.
És a kettétört Világfa helyén egy új Világfa került megalkotásra, ami üzeni az elmúlt 25 év részeként, hogy mindig lehet és kell is újra építkezni.
Visszanyúlva az alapokhoz, arra építve a régi gyökerekből táplálkozva, újra építve a világra kitekintő és az Égre feltekintő Világfa jelképével.
A magyar szabadság nem egy eszköz, amit használok addig, amíg kell, a magyar szabadság egy érték a több mint ezer éves történelmünk része, tájékozódási pont, erő, felelősség és kapaszkodó egy egyre zavarosabb minket körülvevő világban.
Olyan alap, stabil pont kell, kellene hogy legyen, ami mindig biztos hátteret ad a döntésekhez.
Ma nem szabadságharcot kell vívni, nem harcolni kell érte, hiszen ha nem vettük volna észre megvan, vér nélkül az ölünkbe hullott és a miénk.
Ma vigyázni kell rá, hogy újkori diktatúrák ne sajátítsák ki, ne piszkítsák be, ne magyarázzák félre és ne építkezzenek belőle.
Soha nem volt ennyire szükség arra, hogy egy anyaországi és határon túli magyar - magyar összefogással letéve az alapokat, meginduljon egy új nemzeti építkezés.
Nem kommunikációs és közvélemény-kutató műhelyekben kititrált és legyártott látszólag sokszor jól hangzó érzelmekre apelláló, politikai érdekeket kiszolgáló, megosztó, hanem valós értékeken alapuló, az értékeket, mint közös felületet kihasználó, integráló, a meglévő magyar szabadság alapjain való közös építkezés.
A magyar szabadság nem szabad, hogy a mai politikai és gazdasági pilótajátékot alátámasztó kommunikációs eszköztár része legyen.
Nem szabad, egyfajta új félelem érzést jelentsen a mindennapokban, mert féltem a munkámat, féltem az egzisztenciámat, féltem a családomat, féltem a pályázati lehetőségeimet.
A magyar szabadság mindannyiunké, annak megőrzése mindannyiunk közös felelőssége, bátran, határozottan és kőkeményen, mint 1989-ben.
Mert sokan ott voltunk és komolyan gondoltuk akkor is.
Mi nem változtunk meg azóta, pontosabban nem mi változtunk meg azóta.
A magyar szabadság ma is a nyugalmat, békességet, biztonságot, kiszámíthatóságot, hitelességet és jövőt kell, kellene, hogy jelentse minden magyar ember számára!!
És ezt, mint az itt látható Világfát, ami kitárja karjait és az Ég felé tekint újra lehet építeni. Mert bár egyszer kettétört a 25 év alatt, mégis újra áll a maga valóságában erőt, biztonságot, békességet sugározva, összekötve eget és földet.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Ma este a Nemzeti Színházban is nagy sikerrel bemutatott, nagy nemzetközi figyelemnek örvendő „Orient expressz” zenés színházi előadást láthatják a Talamba ütőegyüttes, a Cimbaliband zenekar, a Fricska táncegyüttes és a békéscsabai Jókai Színház művészeinek előadásában.
Köszönöm nekik szakmai vélemények szerint is a világszínvonalu előadást, büszke vagyok rájuk.
Külön köszönöm Fekete Péternek a rendezést, a nagyszerű együttműködést a Jókai Színház és a gödöllői Művészetek Háza között és köszönöm Kovács Balázsnak, a Művészetek Háza igazgatójának az előadás megvalósításában végzett munkáját.
Az Orient az európai népek zenei és tánckultúráját felvillantó könnyed utazás az expressz korábbi útvonalán és sokkal több annál, hisz Zimonynál mégiscsak ledőlt a híd 1914-ben, és a világháború kitört annak következményei ismeretek.
A több mint száz éve kitört első világháború is emlékeztessen bennünket arra, hogy újra és újra fel kell építenünk a hidakat nekünk, magyaroknak egymás között, népeink között itt Európában és a világban.
És az oly színes magyar és európai kultúra lehet az egyik ilyen híd, ami összeköt, összeköthet bennünket. Mert a mai sokszor áttekinthetetlen, feloldhatatlannak tűnő ellentétekkel, feszültségekkel teli világban csak a közös, egymásért és a jövőért érzett felelősséggel lehet hosszútávon értékeinket megtartva, versenyképesen fennmaradni.
A mai ünnep legyen ennek a közös és felelős, hosszútávú értékeken alapuló építkezésnek egy újabb állomása az eltelt 25 esztendő után.
Köszönöm, hogy meghallgattak és a mai estéhez nagyon kellemes kikapcsolódást kívánok.