Átadták a Gödöllő Egészségügyéért díjakat

A képviselő-testület a Gödöllő Egészségügyéért díjjal idén Pintér Mihályné vezető ápolót, Kolozs Istvánné Kovalik Anna bölcsődevezetőt és a Nefelejcs Napközi, Fogyatékosok Nappali Intézménye szakmai közösségét tüntette ki. Az elismeréseket dr. Gémesi György polgármester adta át június 29-én, a városi Semmelweis napi ünnepségen.


1818. július 1-jén született Semmelweis Ignác orvos, akit a gyermekágyi láz megfékezése terén kifejtett munkássága, és felfedezése terén elért eredményeinek köszönhetően ma is az anyák megmentőjeként emlegetünk. Születésének napja 1992-óta a magyar egészségügy napja, Semmelweis-nap. Városunkban minden évben ehhez kötődően vehetnek át elismerést azok az egészségügyi dolgozóknak, akiknek tevékenységét példaértékűnek ítélik meg. 

Pintér Mihályné

Pintér Mihályné idén 47 éve munkatársa a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő Idősek Otthonának. Személye összeforrt a gödöllői otthonnal, neve az intézmény márka nevévé vált. 1976-ban jelentkezett a Bárczi Gusztáv Főiskola szociális szervező szakára, melyet sikeresen elvégzett. A szociális szakma „Nagy Generációjának” képviselője, aki  mindig nyitott a szakmai módszertani újdonságokra. Türelme és odafigyelése gyümölcse, hogy több tucat munkatárs kötelezte el magát a szociális munka, mint hivatás mellett.
Aktívan közreműködött az intézmény demenciában szenvedőket ellátó részlegének kialakításában. Folyamatosan támogatta azokat a módszertani kísérleteket, és a személyközpontú gondozási modell adaptációkat, melyek javítják a speciális gondozási kihívást jelentő ellátotti kör életminőségét. Bár 2015 áprilisában nyugdíjba vonult, de önkéntes segítőként továbbra is részese az Idősek Otthona életének.

Kolozs Istvánné Kovalik Anna

Kolozs Istvánné Budapesten a Kállai Éva Egészségügyi Szakközépiskolában végzett. Érettségi után, először a Dózsa György úti Bölcsődében kezdett el dolgozni, majd 1979 áprilisától napjainkig az Egyetem Bölcsődéjében dolgozik. 1987-ben megszerezte a csecsemő és kisgyermekgondozó szakmai képesítést. 1989-től pályázat győzteseként kinevezték az Egyetemi Bölcsőde vezetőjévé. Az évek során folyamatosan tovább képezte magát és beosztottjait is erre ösztönözte. 1990-ben felsőfokú bölcsődei szakgondozó, 1992-ben a Pécsi Egyetemen jogi asszisztensi és 2006-ban felsőfokú pszichológiai tanácsadó képesítést szerzett. Bölcsődevezetőként Pest megyében elsőként vezette be a „nyitott bölcsőde” modellt, amelynek a lényege a szülővel történő beszoktatás és a szülőkkel való kapcsolattartás a nevelési kérdések gyakorlati alkalmazása terén. A gyereknevelés és munkahelyi vezetés terén a pozitív motivációban hisz – dicsérettel lehet a legtöbb eredményt elérni.

Nefelejcs Napközi, Fogyatékosok Nappali Intézménye szakmai közössége

Az Egyesített Szociális Intézmény 2000 júniusában nyitott meg a Fiumei út. 9. szám alatt a Fogyatékosok Nappali Intézményét a Nefelejcs Napközit. Az intézmény célja, hogy segítse a város azon családjainak az életét, melyekben sérült gyermekek, emberek élnek. Az intézmény vezetője közel két éve Széplaki Zsolt már a jól megalapozott értékeket viszi tovább. Kiválóan szervezi a házi segítségnyújtás, étkeztetés mellett a Nefelejcs Napközi szakmai munkáját. A nappali intézmény munkatársai: Erdősné Inotay Csilla (terápiás munkatárs), Farkas Anikó (szociális gondozó), Oláh Krisztina (szociális gondozó) és Halászi Lászlóné (kisegítő dolgozó) bizalmon alapuló, segítő légkört teremtettek. A sérült fiatalok és hozzátartozóik a napközi összes dolgozójához szorosan kötődnek, bizalommal fordulnak hozzájuk.