XVII. Nemzetközi Olimpiai és Sport Témájú Gyűjtők Találkozója

A Művészetek Háza ad otthont ma a XVII. Nemzetközi Olimpiai és Sport Témájú Gyűjtők Találkozójának. A több országból érkező vendégek olimpikonok társaságában találkozhattak egymással és cserélhették ki bélyegeiket, jelvényeiket, újságjaikat, s egyéb rekvizitumaikat.


Magyarországon 26 olimpiai iskola 11 ezer diákja őrzi valamely híres sportoló emlékét. Közéjük tartozik a gödöllői Hajós Alfréd Általános Iskola is. Tanulóinak sorából a hatodikos Gémesi Hunor szavalattal, Lajber Borbála basszus és altfurulyán játszva köszöntötte a vendégeket.

A város vezetője elmondta, hogy Gödöllő már sokadszor ad otthont a rendezvénynek és megtisztelő, hogy ezen alkalmakkor olimpikonokat is köszönthetnek, akik jelenlétükkel és gondolataikkal terjesztik, ápolják az olimpiai eszme által képviselt kultúrát.

Kiemelte, rekordnak számít, hogy a gyűjtők Csehországból, Szlovákiából, Romániából, Szerbiából, Horvátországból, Németországból, Oroszországból, Ukrajnából, Lengyelországból és hazánkból érkeztek.

Gödöllő sportszerető ás sportoló város. Létesitményfejlesztési programja olyan beruházásokat valósít meg, amelyek kihasználtsága is megfelelő. A Táncsics Mihály úti labdarógó centrum 3-400 gyermeket fogad. Jelentős a sportélet az egyetemi vívóteremben és a korszerű, az egészséges testedzést elősegítő boritást kapott iskolai sportpályákon is.

Egy év múlva kezdődik a riói olimpia, előtte egymást követik a kvalifikációs versenyek. Remélhetően sikerül a magyar csapatnak az előző ötkarikás versenyek átlagát elérnie és ez büszkeséggel tölthet majd el bennünket, fogalmazott Gémesi György.

Rejtő Ildikó elmondta, hogy a tokiói olimpia volt számára a legkedvesebb, hiszen ott szerzett egyéniben is aranyérmet. A Nemzet Sportolója címmel kitüntetett kétszeres olimpiai bajnok tőrvívó öt olimpián vett részt és valamennyin érmes helyezést ért el.

Dömölky Lidia felelevenítette, hogy az 1960-as római olimpián rendeztek először női csapatversenyt tőrvívásban és a magyar csapattal ezüstérmet szerzett. Megigérték, hogy négy év múlva ezt aranyra váltják és az igéretet be is tartották.

Géczi István az 1972-es müncheni olimpiára emlékezett vissza, amelyen egy terrortámadás ejtett megrendítő sebet. A magyar fociválogatott a döntő első félidejében még "aranyérmes" volt, a végeredmény ezüstérem lett, de annak is nagyon örültek. Kilencven szem van az érem láncán, szemenként több ezer verejtékcsepp, amit ezért az eredményért a felkészülés során ejtettek.

Varga János, Mexikó bajnoka emlitette, hogy a bírkózóknak három ellenféllel kell megküzdeniük: az első a súly, amiből alkalmanként 5-6 kilót is le kell adni, a második a bíró, akit szintén le kell győzni és néha még az ellenfél is ott "kellemetlenkedik".

Mohácsi Ferenc, Melbourne bronzérmes kenusa 50 évvel az olimpia után felkereste a verseny színhelyét és meglepetten látta, hogy a tó, amelyen eveztek, kiszáradt. Hangsúlyozta, ki kellene hagyni a tudósításokból a "csak" szócskát a második vagy harmadik helyezés elől, hiszen gondoljuk el, hány országból, hány versenyző készül egy-egy versenyre, ahol csak egy ember, csak egy csapat állhat a dobogó tetejére.