Erzsébet királyné vers- és prózamondó verseny - huszonegyedszer

Huszonegyedik alkalommal rendezte meg az Erzsébet királyné vers- és prózamondó versenyt a Gödöllői Királyi Kastély Barátainak Egyesülete, Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ és a Gödöllői Királyi Kastély. A „Művészetek kertje” elnevezésű gödöllői kulturális tematikus évhez kapcsolódó rendezvény döntőjének a Gödöllői Királyi Kastély lovardája adott otthont.



A rendezvényen dr. Gémesi György polgármester, Gönczi Tibor, a kastély igazgatója és Szlávik Jánosné, a Gödöllői Királyi Kastély Barátainak Egyesületének elnöke mondott köszöntőt, majd Pécsi Ildikó Kossuth- és Jászay díjas, Érdemes és Kiváló művészt, az alapítvány létrehozója átadta azokat az emlékmedálokat, amivel minden évben egy támogatónak és egy, a rendezvény lebonyolításában résztevő személynek a munkáját díjazzák. Az idén a Jakobi Koncert Kft. és Nagy J. Tiborné Katika szervező részesült az elismerésben. 

A vers- és prózamondó verseny idei mottójául Berda József Óda című versének egy sorát választották a szervezők: „ … szavak mélyen csendülő hangversenye” címet kapta az idei megmérettetés, amire a költők, írók a művészetekről, a művészet és természet kapcsolatáról, az alkotás folyamatáról, öröméről, az egyes művészeti ágak összefonódásáról szóló versekkel, prózákkal, megzenésített versekkel lehetett nevezni vers- és próza, valamint megzenésített vers kategóriában, három korcsoportban. Az elődöntők során közel nyolcvan produkciót hallgatott meg a zsűri, ebből választották ki azt a harmincötöt, amely a döntőbe került. 

Az előadások során többek között Petőfi Sándor, Reményik Sándor, Kosztolányi Dezső és Szabó Lőrinc versei, Móra Ferenc, Örkény István és Karinthy Frigyes írásai hangzottak el. A zsűrinek – amelyben Pécsi Ildikó mellett Fülöp Attiláné, a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ igazgatója, Buka Enikő, a Frédéric Chopin Zeneiskola igazgatója, dr. Papházi János, a Gödöllői Királyi Kastély múzeumi osztályának vezetője és Csigi Máté (diákzsűri) foglalt helyet – nem volt könnyű dolga, amikor a helyezésekről kellett dönteni. Minden versenyző rendkívül színvonalas produkcióval mutatkozott be. 
A zsűri döntése értelmében az I. korcsoportban Árpási Enikő végzett az I. helyen, II. lett Székelyhidi Dorottya, III. pedig Csepi Eszter.
A II. korcsoport I. helyezettje Fukk Áron, II. Juhász Lilla Bella, a III. pedig Farkas Emese lett.
A III. korcsoportban Chelemen Róbert lett az I. helyezett, a II. Csigi Gergely, Csörget Bence pedig a III.
A zenei produkciók első helyezettje Szabó Petra, II. Królikowski Eszter, III. a Cibri Énekegyüttes lett.
Az első három helyezettek mellett számtalan különdíjat osztottak ki. Gödöllő különdíját Simonváros Zille, Demeter Szabolcs, Krupa Ábel és Kovács Kristóf vehette át.

















(c) Korondi Judit felvételei