Irgalmasság szentéve: Máriabesnyőn is megnyitották a szent kaput

Az irgalmasság a szabadulás és az új remény ajándéka, hirdette szentbeszédében vasárnap délelőtt Beer Miklós váci püspök a Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilikában tartott szentmisén, aminek kezdetén ünnepélyesen megnyitotta az irgalmasság rendkívüli szentévét és a szent kaput.

erenc pápa március 13-án, megválasztásának második évfordulóján hirdette meg az irgalmasság rendkívüli szentévét, mely december 8-ával, Szeplőtelen Fogantatás ünnepével vette kezdetét a Szent Péter bazilika szent kapujának a megnyitásával és 2016. november 20-ával zárul Krisztus Király ünnepén.

Az irgalmasság a szabadulás és az új remény ajándéka, hirdette szentbeszédében vasárnap délelőtt Beer Miklós váci püspök a Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilikában tartott szentmisén, aminek kezdetén ünnepélyesen megnyitotta az irgalmasság rendkívüli szentévét és a szent kaput.

Az egyházmegye vezetője homíliájában Victor Hugo klasszikus regényhőse, Jean Valjean példáján keresztül értelmezte az irgalmasság első jelentését: ő önmagát áldozta fel mások életéért. Jézus is ezt tette velünk, amikor élete árán megmentett bennünket.
Az irgalmasságban rejlő másik fogalom, az új esély kapcsán emlékeztetett rá, hogy életünk során megannyiszor kerülünk csapdába. Családi problémák, eladósodás, munkanélküliség, betegségek, gyász teszik kilátástalanná az életünket, mígnem egyszer, váratlanul, olykor ismeretlenül megszólal egy hang mellettünk, valaki mellénk áll, segít, esélyt ad a folytatáshoz, jövőnkhöz.

Az irgalom tükröződik Jézus arcán és ennek az irgalomnak a légkörébe lépünk, amikor áthaladunk az irgalmasság rendkívüli szentévében a szent kapun. Én beléptem rajta, mondta a püspök, de ki is léptem a testvérek felé, hogy közvetítsem Isten irgalmas szeretetét.

Krisztus normája szerinti emberek legyetek, kérte Beer Miklós. A mai társadalom kihívása az a sok-sok nyomorúság, amivel szembetalálkozunk. A gyűlölet, az előítéletek, a pártoskodás, a féktelen elégedetlenség kihív bennünket arra, hogy Isten irgalmas szeretetét felkínáljuk, odaadjuk és saját életünkben képviseljük.

Kedves testvéreim! Nyitva a szent kapu, lépjetek be rajta és lépjetek ki naponta Isten irgalmas szeretetével , hogy egyre inkább karácsony legyen ez a világ, egyre inkább a béke, az öröm legyen a mi szívünk kincse, ajándéka. Isten békéje, ami meghalad minden emberi értelmet, töltse be a szíveinket – fejezte be szentbeszédét a püspök.

A szentmise végén Turai János plébános köszönte meg Beer Miklós szolgálatát. Elmondta, hogy a jövő év novemberéig minden nap átléphetünk az irgalmasság szent kapuján. De nagyon fontos, hogy ez az átlépés egy belső lépés is legyen, aminek során megszabadulunk gondjainktól, bűneinktől, sebeinktől. Ez a kapu nem varázsszer, hanem eszköz arra, hogy az öröm kapujaként éljük meg a rajta való áthaladást, felkészítve lelkünket Isten fogadására.