Állattartók figyelmébe - a szilveszteri veszélyekről

Míg a szilveszter a legtöbb ember számára a zajos vidámság időszaka, addig a házi kedvencek többsége ilyenkor legszívesebben kimenekülne a világból. A petárdarobbanások a legtöbb kutyából és macskából a földrengés morajához, valamint a villámlás és az égzengés hatásához hasonlóan rettenetes félelmet váltanak ki, és még a legbátrabbakban is azonnal aktiválják a menekülési ösztönt.


A legtöbb kisállat ilyenkor nem is tudja betájolni a zajforrást, átmenetileg elveszti tájékozódási képességét, élete védelmében hanyatt-homlok menekül, és igyekszik minél messzebb kerülni a veszedelmes dörejtől. Mit tehetnek az állattartók?

Fontos, hogy a kertben lakó kutyákat már szilveszter délutánján vigyék be a lakásba, esetleg zárják be a garázsba, pincébe (olyan helyre, ahova kevésbé hatol be a zaj).
Az esti etetést, utolsó séta időpontját úgy válasszák meg, hogy megelőzzék a durrogtatás kezdetét.
Ha nem tudjuk elkerülni a szabadban való sétáltatást vagy közlekedést, akkor feltétlen pórázon vigyék a kutyát. Úgy adják rá a nyakörvet, hogy véletlenül se bújhasson ki belőle, sok esetben ugyanis a rémült állat ezt megteszi!
Veszély esetén a kutyák a falkavezér utasítását várják, annak viselkedéséről vesznek mintát. Ha a gazdi nyugodtan viselkedik, a kutya sem esik olyan könnyen pánikba.
Szilveszterkor a kutyát ne hagyják egyedül, különösen akkor, ha tudják, hogy félős.
Bár lehet, hogy ez meglepő, a tűzijátékhoz is hozzá lehet szoktatni a kutyát. Fontos azonban, hogy az eseményhez jó emlékek társuljanak, így ha meghallják az első durranásokat, kezdjenek játszani a kutyussal, jutalmazzák meg, s egészen a tűzijáték végéig legyenek vele. Így a jó emlék marad meg benne.