Törökös tanárok nyilatkozata

A mai, egész napos pedagógussztrájk résztvevőivel szolidaritást vállalók az egész országban délben 5 percre csatlakozhattak a demonstrációhoz. Gödöllőn a Török Ignác Gimnázium előtt gyűlt össze tömeg.


Városunkban a Török Ignác Gimnázium, az Erkel Ferenc Általános Iskola és a Petőfi Sándor Általános Iskola dolgozói - néhány kivételtől eltekintve - csatlakoztak a munkabeszüntetéshez.
A 5 perces demonstráción a törökös tanárok az alábbi nyilatkozatot olvasták fel:
"Most csendes, majdnem üres, máskor oly zajos iskolánk. Annak a néhány gyereknek, aki itt van, filmet vetítünk. Van, akivel gyakorolunk. Van, akivel versenyre készülünk… "sztrájkot törünk".
Mi, tanárok itt vagyunk, ülünk a tanáriban, … nem jó szándékunkból nem tanítunk ma. Szomorúan tesszük ezt, mert nem látunk rá más lehetőséget, hogy "hangot" adjunk a kéréseinknek. Szeretnénk korszerűbb, a XXI. század kihívásainak jobban megfelelő iskolát! Szeretnénk, ha tanítványaink kevésbé lennének leterheltek! Szeretnénk, ha megvalósulna a a Civil Közoktatási Platform 12. pontja, ha elfogadnák PSZ követeléseit.
Kedves Szülők, Kedves Tanítványaink!
Köszönjük, hogy velünk vannak, velünk vagytok! – A szolidaritást, a süteményeket, a kockás esernyőt. – Ez erőt ad ahhoz, hogy olyat tegyünk, amit egy tanár csak végső esetben választ: Nem tanítunk, … és akinek ezzel kellemetlenséget okoztunk, azoktól elnézést kérünk. Tesszük mindezt azokért is, akik nem csatlakoztak, vagy nem csatlakozhattak hozzánk.
A ma nem tanító törökös tanárok."