Képviselő-testületi döntések

Rendkívüli ülést tartott ma reggel a képviselő-testület. Elsőként módosították az épített értékek helyi védelméről szóló 31/2003. (XII. 15.) sz. önkormányzati rendeletet. Ezt követően arról határoztak, hogy Gödöllő részt vesz az „Önkormányzati épületek energiahatékonysági felújítására és megújuló energiaforrás hasznosítására a Közép-magyarországi Régióban KEHOP-5.2.9” elnevezésű pályázaton. Végül a KLIK megkeresésére intézményi átszervezéseket véleményeztek.

Az épület egyediségére és a város kulturális életében betöltött kiemelt szerepére való tekintettel a Művészetek Háza Gödöllőt felvették a település helyi egyedi védelemmel rendelkező épületeinek jegyzékébe.
A helyi védelem célja a településkép és történelem szempontjából meghatározó épített értékek védelme, a település építészeti örökségének, jellemző karakterének a jövő nemzedékek számára történő megóvása.

Az önkormányzat – élve a Széchenyi 2020 program keretében megjelent pályázati felhívás lehetőségével – a Művészetek Háza Gödöllő és a Gödöllői Petőfi Sándor Általános Iskola energetikai felújítására vonatkozó pályázatot nyújt be.
A pályázati feltételek szerint maximálisan 250 millió forint támogatás igényelhető 100 százalékos támogatási intenzitás mellett. A rendelkezésre álló keretösszeg 10 milliárd forint.
A felhívás szerint a projektek szakmai célja lehet az épületek hőtechnikai adottságainak javítása megszabott épülethatároló szerkezetek fejlesztésével illetve napelemek alkalmazása hálózati vagy önálló villamosenergia-termelés céljából, kizárólag a fejlesztésben érintett épület villamosenergia-ellátásához.
A Művészetek Háza pályázata a nyílászárók cseréjét, a kupola hőszigetelését és a tető szigetelését célozza meg. Az iskola pályázatában tetőszigetelést, napelemek telepítését és a nyílászárók cseréjét tervezik.
A két beruházás együttes, becsült költsége legfeljebb 230 millió forint, mely a projekt járulékos tevékenységeinek költségeivel együttesen legfeljebb 250 millió forint.

A képviselő-testület a KLIK megkeresésére, élve a nemzeti köznevelésről szóló törvényben biztosított véleménynyilvánítási jogával, támogatja a Gödöllői Petőfi Sándor Általános Iskola német nyelvoktató nemzetiségi nevelés - oktatásra való átszervezését és a Gödöllői Hajós Alfréd Általános Iskola mozgásszervi fogyatékos kategóriával, valamint érzékszervi (hallás) fogyatékos kategóriával történő átszervezését. Az utóbbi területen az önkormányzat, mint működtető, nem tudja vállalni az átszervezés utáni feladatbővülés következtében felmerülő esetleges felújítási és beruházási kiadások fedezetét.
A képviselő-testület nem támogatja a Gödöllői Török Ignác Gimnáziumban német nemzetiségi nyelvoktató gimnáziumi tagozat megszervezésére vonatkozó javaslat elfogadását, mert a tagozat beindításának sem személyi, sem tárgyi feltételei nem állnak rendelkezésre az intézménynél.