Tájékoztatás a Hepatitis „A” típusú megbetegedésről

Több Hepatitis „A” típusú megbetegedés fordult elő az elmúlt napokban Gödöllőn és térségében.
Dr. Vörös József, a Pest Megyei Kormányhivatal Gödöllői Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya járási tisztifőorvosának tájékoztatása szerint október 18-án jelezte a Fővárosi László Kórház az első megbetegedéseket, s azóta a gödöllői és az aszódi járásban tizenkilenc beteget regisztráltak.



A betegség halmozódásának okát és forrását jelenleg is vizsgálják. Bár a sajtóban és a közösségi oldalakon rendszeresen megemlítésre kerül egy bizonyos gödöllői vendéglátó egység, az eddigi vizsgálatok nem támasztják alá, hogy onnan indult volna ki a fertőzés. A tizenkilenc betegből hét, a környékén sem járt soha az adott vendéglátóhelynek. Az intézmény zárva tartásáról nem ők döntöttek, az ugyanis nem volt indokolt.

A betegek jelentős részét már kikérdezték, a kapcsolatok felderítése folyamatban van. Az érintett intézményekben és családokban járványügyi intézkedéseket rendeltek el (fertőtlenítést, stb.), a a kontaktokat védőoltásban részesítették.
Gödöllőn eddig négy iskolában fordult elő megbetegedés, összesen hat gyermek kapta meg a fertőzést. A betegek állapota kielégítő.

Dr. Vörös József elmondta, a fertőző májgyulladás széklet útján terjed, alapos kézmosással, normál személyi higéniával megelőzhető.  Az „A” típusos fertőzés egyébként enyhe lefolyású, szövődmény nélkül gyógyul és egész életre szóló immunitást ad. A hazai lakosság idősebb részének jelentős százaléka már átesett ilyen fertőzésen akár anélkül is, hogy erről egyáltalán tudna.