Harminchárman a 22. Erzsébet királyné vers- és prózamondó versenyen

Harminchárman léptek közönség elé a 22. Erzsébet királyné tiszteletére rendezett vers és prózamondó verseny döntőjében. A Gödöllői Királyi Kastély barokk színházában megtartott rendezvény mottója Weöres Sándor „A múlt a jelen alakja; a jövő a jelen illata” című egysorosa volt.


A Gödöllői Királyi Kastély Barátainak Egyesülete, a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ és a Gödöllői Királyi Kastély által szervezett rangos megmérettetésen az elmúlt 50 év magyar költészetének és prózairodalmának a múltról, a múlt és jelen kapcsolatáról, a múltbéli értékek megőrzéséről és fontosságáról szóló versek és prózai művek hangzottak el.
A zsűriben Pécsi Ildikó Kossuth-díjas, Érdemes- és Kiváló Művész, Gödöllő Város Díszpolgára, a zsűri elnöke, Fülöp Attiláné, a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ igazgatója, Buka Enikő, a Fréderic Chopin Zeneiskola és AMI igazgatója, dr. Papházi János, a Gödöllői Királyi Kastély múzeumi osztályának vezetője, valamint diákzsűriként Chelemen Róbert, a 2015. évi szavalóverseny III. kategóriájának győztese foglalt helyet.
A rendezvényen Gönczi Tibor, a kastély igazgatója, Szlávik Jánosné, a Gödöllői Királyi Kastély Barátainak Egyesülete elnöke és Pécsi Ildikó, a Gödöllői Kastélybarát Alapítvány létrehozója mondott köszöntőt, aki egyúttal átadta az alapítvány emlékmedáljait, amivel minden esztendőben egy szponzornak és egy szervezőnek köszönik meg a verseny megvalósításához nyújtott támogatását. Az elismerést Bu Györgyi textilművész és Pap Józsefné, Babi vehette át.
A versenyt dr. Papné Pintér Csilla, Gödöllő alpolgármestere nyitotta meg, aki külön köszönetet mondott a felkészítő pedagógusoknak és a szülőknek, akik támogatják a gyerekeket a magyar irodalom és az anyanyelv értékeinek ápolásában és megőrzésében.
A gyerekek négy kategóriában, három korcsoportban, valamint zenés produkció kategóriában léptek színpadra.

Helyezettek:

I. korcsoport: (10-12 évesek)
I. helyezett: Simonváros Zille (Hajós Alfréd Általános Iskola, felkészítő Szabóné Nagy Marianna); II. helyezett: Valachi Bence (Hajós Alfréd Általános Iskola, felkészítő Heltai Katalin)
III. helyezett: Árpási Enikő (Erkel Ferenc Általános Iskola, felkészítő Matúz Zsuzsa)

II. korcsoport: (13-15 évesek)
I. helyezett: Gémesi Hunor (Hajós Alfréd Általános Iskola, felkészítő: Tóth Ildikó)
II. helyezett: Gyulai Petra (Premontrei Szent Norbert Gimnázium, felkészítő: Babicz Mária)
III. helyezett: Bárdos Triszten (Hajós Alfréd Általános Iskola, felkészítő: Juhász Gabriella)

III. korcsoportban (15 év felett)
I. helyezett: Farkas Emese (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola, felkészítő: Weidl Beatrix)
II. helyezett: Juhász Lilla Bella (Török Ignác Gimnázium, felkészítő: Kelemen Marianna)
III helyezett: Erdős Lili (Gödöllői Református Líceum, felkészítő: Dudás Erzsébet)

Zenei kategóriában
I. helyezett: Szabó Petra (Fréderic Chopin Zenei AMI, felkészítő: Balogh Ágnes)
II. helyezett: Nagy Zselyke (Fréderic Chopin Zenei AMI, felkészítő: Balogh Ágnes)

Gödöllő város különdíját Mihály Boglárka (Damjanich János Általános Iskola, felkészítő: Gróf Ildikó), Szabó Anna (Erkel Ferenc Általános Iskola, felkészítő: Majorné Miklósi Györgyi), Halász Lili (Aszódi Evangélikus Petőfi Sándor Gimnázium, felkészítő: Molnár Ildikó) és Csigi Gergely Imre ( Premontrei Szent Norbert Gimnázium, felkészítő: Csigi Imréné) vehette át.