Lezárult a Gödöllő 2023 Európa Kulturális Fővárosa logó pályázat

A pályázati felhívásra kétszáznegyven pályamű érkezett be. A beadási határidő március 5-én zárult - tudatta közleményében Gödöllő Város Önkormányzata.



A közlemény emlékeztetett, az Európai Unió határozata alapján 2023-ban ismét Magyarország egyik települése lehet Európa kulturális fővárosa. A címre Gödöllő is pályázik, erről még a múlt év szeptemberében döntött a képviselő-testület, amely pályázatot hirdetett az eseménysorozat logójának megalkotására.
A felhívásra kétszáznegyven pályamű érkezett be. A beadási határidő március 5-én lezárult, a beérkezett terveket március 11-19. között kiállítják a Művészetek Háza kiállítótermében, ahol a lakosság is véleményezheti őket. Március 20-án ül össze az a tíz főből álló szakmai bírálóbizottság, amely a kiírás szempontjainak figyelembe vételével teszi meg javaslatát. A bizottság tagjainak névsora titkos. Az így született döntés kerül Gödöllő Város Képviselő-testületének Kulturális, Sport és Nemzetközi Bizottsága, majd a testület elé, amely március 23-án hozza meg a végső döntést.
A pályázók személyét mindvégig titkosan kezelik, őket a bizottságok, és a képviselő-testület tagjai sem ismerhetik, épp úgy, mint ahogy a szakmai bíráló bizottság névsora is titkos. Ezeket csak március 23-án, a 11 órakor tartandó sajtótájékoztató keretében hozzák nyilvánosságra.
A címre kandidáló városok pályázatáról várhatóan 2018 végén dönt egy nemzetközi összetételű bírálóbizottság Brüsszelben. Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címre azok a városok pályáznak a legnagyobb eséllyel, amelyek hosszútávon fenntartható kulturális stratégiát mutatnak be. Fontos szempont a pályázatok értékelésekor az európai dimenzió, az államhatáron átnyúló együttműködés, a helyben élők minél nagyobb számú bevonása, a társadalmi szerepvállalással kapcsolatos témák fókuszba állítása és a tudatos közönségfejlesztés, a kultúrafogyasztók körének szélesítése. Az EKF program a korábbiaknál jobban reflektál a helyi közösségek igényeire, a város élhetőségi tényezőire, a program közép és hosszú távú társadalmi, valamint gazdasági hatásaira - áll a tájékoztatásban.