Szent II. János Pál pápa szobrával gazdagodott a máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilika

Szent II. János Pál pápa szobrát, a budapesti Töpler család adományát áldotta és szentelte meg a vasárnap délelőtti szabadtéri szentmisét követően Nagy András atya a Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilika udvarában.

A 2,5 méter magas szobor Lengyelországból érkezett, s a két nép közötti barátság erősítését is szolgálja majd a kegyhelyen. Az eseményen részt vett Marcin Sokołowski tanácsos, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetségének képviselője, Csúcs Lászlóné lengyel nemzetiségi szószóló, Gémesi György polgármester és Szabó László, a helyi lengyel nemzetiségi önkormányzat elnöke.

Nagy András szentbeszédében felidézte azt a világtörténelmi jelentőségűnek bizonyult pillanatot, amikor Karol Wojtyła Péter apostol utódjaként, a római katolikus egyház megválasztott vezetőjeként 1978. október 16-án kilépett az erkélyre a Szent Péter téren.

II. János Pál pápa számtalanszor idézett felszólítása – Ne féljetek! – bár a hívőknek szólt, az egész földkerekségen visszhangra talált. Az egyházfővé választott lengyel pap is szenvedője volt a világot hatalmába keríteni akaró sötétségének, de a családjából csírázó hite bátorsággal vértezte fel.

Az atya azt is elmondta, hogy amikor egy paptestvérével 1967-ben Częstochowába zarándokoltak, abban a szerencsében részesültek, hogy pár nappal bíborossá választása után fogadta őket Wojtyła.

Nagy esemény volt számukra bíborossal találkozni, azt pedig nem is gondolták, hogy ő lesz a jövő pápája. Évtizedek múltán is emlékezik az akkor, tőle hallottakra. A bíboros azt mondta: Isten meg fog segíteni bennünket. Azóta is hordozza az áldását, de azt nem gondolta, hogy a szobrát majd ő áldhatja meg a besnyői bazilikában.

Nagy András arra is kitért, hogy a szent pápa példátlanul sokat utazott, különféle emberi kultúrköröket ismert meg és beszédét azokhoz igazítva hirdette mindenkor az üdvösséget és a reménységet Krisztusban.

Enciklikái, beszédei, hazánkban is elhangzott gondolatai ma is minden hívőnek erőt adnak. Bízott az ifjúságban, a hűség, a tisztaság és az igazi áldozat erejében. Hitt benne, hogy az igazság hirdetésével, a Krisztushoz való hűséges ragaszkodással nem a halál, a hazugság, a sötétség uralkodik el, nem a gyűlöleté, hanem Krisztus szeretetéé lesz az utolsó szó.

Ragaszkodjatok mindenkor az élet adójához és az élet megújítójához, Jézus Krisztushoz, aki bátorít benneteket, állandó belső biztatást és leleményességet ad nektek, hogy sohase féljetek és sohase veszítsétek el bizalmatokat az ő tanításában és az ő szeretetében – zárta szentbeszédét az atya.