Ütemterv szerint bontják a régi városházát

- A régi városháza bontása ütemterv szerint halad. Pár napos csúszásban van a kivitelező, de ez nem fogja akadályozni a feladat végrehajtását. A pala tetőfedés bontását is elkezdték. Azért álltak le vele a kivitelezők, mert ígéretüknek megfelelően mindig csak addig bontják, amíg a bontott anyag elszállításáról is gondoskodni tudnak. Az a céljuk, hogy a bontott anyag ne az épület mellett álljon – válaszolta az Egyebek napirendi pontban dr. Kiss Árpád aljegyző Simon Péter Gellért felszólalására. A Fideszes képviselő arról beszélt, hogy a bontással kapcsolatban sok hír kering a városban.


- Rengetegen keresnek meg bennünket, nagyfokú a bizonytalanság. Azt lehet látni – mondta -, hogy pár napot bontanak, pár napot nem bontanak. Elkezdik a tető bontását, majd abbahagyják. Sok boltban a belvárosban zárják, csukják az ajtókat az azbeszttől félve.
Simon Péter Gellért a polgármestertől és Urbanics Gábortól, a járási hivatal jelen lévő vezetőjétől is tájékoztatást kért arról, hogy igazak-e vagy sem azok a hírek, mi szerint szabálytalanságokat állapítottak meg a régi városháza bontása kapcsán.
- A város felelős vezetőjeként szeretném, ha megkaphatnám azt a sok-sok bejelentést, ami önökhöz érkezett – reagált dr. Gémesi György. – Minden kérdésre válaszolni fogunk, ahogyan eddig is így jártunk el.
Hozzátette: sok kedvező visszajelzés érkezett a főtér bővítése kapcsán. A bontást megelőzően egy fórumon tájékoztatta a rendőrség, a rendelőintézet, a gimnáziumok, a főtéren működő vállalkozások, az ott lakók és a nyugdíjas klubok képviselőit a várható munkálatokról. Az érintetteknek elmondta, hogy ha bármilyen problémájuk felmerül a bontással összefüggésben, hová kell fordulniuk és hol kaphatnak azokra választ. Arra is ígéretet tett, hogy ha nem az előírt módon végzik a munkát, azonnali egyeztetés kezd a kivitelezővel.
- Megnyugtatom a képviselő urat, nem kell aggódnia, kézben vannak a dolgok, halad a munka, várhatóan időben végezni fognak vele, ha csak nem lesz valamilyen katasztrofális időjárási helyzet. Kérem egyben, hogy önök is tartsák be a bontási területre vonatkozó belépési tilalmat.
Dr. Kiss Árpád azt is elmondta, hogy a bontásról a polgármesteri hivatalba nem érkezett panasz. Hatósági ellenőrzés valóban történt, de nem találtak olyan hiányosságot, ami miatt a bontást le kellett volna állítani. Ilyen döntés egyetlen hivatal részéről nem történt.
A polgármester Urbanics Gábornak is megadta a szót.
- Váratlanul ért a kérdés, de hogy ha már megszólítottak, köszönöm a lehetőséget, hogy hozzászólhatok – mondta a hivatalvezető. - A Pest Megyei Kormányhivatalnak nem a járási hivatala, hanem két főosztálya jár el az ügyben. Ők ellenőriznek. Az egyik a környezetvédelmi, a másik a foglalkoztatási főosztály. Utóbbi a munkajogi és munkavédelmi feltételeket ellenőrzi. Előbbi egy 2006-os rendelet szerint ellenőriz, amely elég szigorú szabályokat állapít meg az azbeszttel szennyezett hulladékokkal kapcsolatos bontásokra. Mindhárom területen eljárás van folyamatban, ezekről viszont nem tudunk tájékoztatást adni addig, amíg az eljárásnak nincsen vége. Arról sem tudok tájékoztatni, hogy a pénteki bontási leállításnak mi volt az oka és arról sem, hogy az eljárások milyen szankciók lesznek.
A polgármester a témát zárva leszögezte: az önkormányzat nem tud arról, hogy le lenne állítva a munkavégzés.
Dr. Kiss Árpád aljegyző megerősítette, hogy a bontás folyamatos, és terv szerint zajlik. Semmilyen leállítás
nem történt egyik hivatal részéről sem.