Különlegességek a királyi kastélyban

Dr. Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója, valamint Szilasi Alex zongoraművész, a kastély zenei igazgatója kedden sajtótájékoztató keretein belül mutatta be a közeljövő programjait.



Ujváry Tamás a kastély 1945 és 1990 közötti történetét feldolgozandó - fiatalok számára megfogalmazott - riportpályázat, illetve az abból készítendő kiállítás részletezte: a 8-13 éveseknek "Kérdezd a nagyit!" címmel, a 14-18 évesek számára pedig "Bye-bye Szása!" címmel írták ki. Ezek során emlékeket, riportokat, esetleg tárgyi emlékeket várnak a pályázóktól. (Részletek a kastély honlapján.) Ezekből 2018-ban időszaki kiállítás fog nyílni a kastélyban - kapcsolódva Gödöllő Város Önkormányzatának tematikus programsorozatához: "Az Ifjúság Éve Gödöllőn".
A kastély igazgatója az év hátralévő részéből kiemelte még a november 17-én nyíló, Erzsébet királyné korhű ruharekonstrukcióit bemutató időszaki kiállítást. A ruhák Czédly Mónika munkásságát dícsérik, amikért a gödöllői textilművész és modelltervező idén megkapta a Magyar Kézműves Remek Díjat. A ruhakiállítást más, Erzsébethez köthető tárgyakkal is kiegészítik; a megnyitóra pont az idei Erzsébet Bál előtt egy nappal kerül sor.
Szilasi Alex a hétvégén sorra kerülő 16. Liszt Fesztiválról, és egy a hozzá kapcsolódó különlegességről számolt be: egy 1866-ban, a Steinway & Sons által készített zongoráról. Egy egy olyan hangszer, ami a zongorakészítés meghatározó amerikai cégének első 8000 darabja közül való. Rózsafából készült, és a kornak megfelelően barna színű. (Szilasi Alex megemlítette, hogy a zongorák a párizsi világkiállítás óta feketék csak, eleinte barnák voltak.)
A Liszt Fesztivál zenei igazgatója hangsúlyozta, hogy a rendezvényen egész napos programokkal várják majd a Gödöllőre látogatókat. Pénteken két koncert lesz egy időben: kamarazenekar a Barokk Színházban, illetve zongorahangverseny a Díszteremben. A szombat a fiataloké lesz, amikor is a Virtuózok című zenei tehetségkutató műsor alkotóival együttműködésben a pályájuk elején lévő fiatalok kapnak bemutatkozási lehetőséget.