Képviselő-testületi döntések

Visszavonta a képviselő testület a Gödöllő Város Településfejlesztéssel és Településrendezéssel összefüggő Partnerségi Egyeztetésének szabályairól szóló 66/2013. (IIl.14.) önkormányzati határozatát, majd elfogadta a településfejlesztéssel, településrendezéssel és a településkép védelmével összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól szóló önkormányzati rendeletet.



A korábbi, 66/2013 (IIl.14.) önk. határozat visszavonására azért került sor, mert a 2017. január 1-jén hatályba lépett településkép védelméről szóló. 2016. évi LXXIV. törvény módosítása új feladatként nevesíti a települések részére a Települési arculati kézikönyv és a településképi rendelet megalkotását, továbbá a településfejlesztési és a településrendezési eszközök egyeztetésének és elfogásának szabályai is módosultak.
*
Módosították a Gödöllői Egyesített Szociális Intézmény alapító okiratát. Ennek értelmében a feladat ellátások közé bekerült a gyermekétkeztetés is.
*
Pályázatot ír ki a képviselő-testület a menetrend szerinti helyi autóbusz közlekedés 2018. március 1-jétől 2021. február 28-áig terjedő időszakban történő ellátására. A helyi közösségi közlekedés biztosítása a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX tv. 13. § (1) bekezdése alapján a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati közfeladatok közé tartozik.
A személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. tv. előírásai alapján a menetrend szerinti buszközlekedési közszolgáltatás esetében pályázat útján kell kiválasztani a közszolgáltatót. A feladatot 2018. február 28-áig a Volánbusz Zrt. látja el. Az egy évre szóló és további egy évre meghosszabbítható szerződést pályázat útján nyerte el a cég. További hosszabbítás már nem lehetséges.
A menetrend szerinti buszközlekedésre kiírandó pályázat nem tartozik a közbeszerzési törvény hatálya alá, a 2012. évi XLI. tv. 23. §-ában foglalt speciális törvényi szabályok szerint kell az eljárást lebonyolítani.
*
Jóváhagyta a képviselő-testület a Karácsonyházat megvalósító Tulipa Dekor Kft-vel kötendő bérleti szerződést. A korábbi években nagy sikerű és turisztikai szempontból is rendkívül vonzó létesítmény idén a Várkapitányi lakban, közismertebb nevén a Testőrlaktanyában várja majd a látogatókat október 28-tól december 31-ig.
*
Elfogadta a testület a „Gödöllői Uszoda beruházáshoz” kapcsolódó, az Alsópark területét érintő telekhatár rendezést.
A Nemzeti Sportközpontok a Kormány 1525/2014. (IX.18.) számú határozata alapján a Gödöllői uszoda beruházást a Gödöllő közigazgatási területén fekvő 5880 hrsz.-ú ingatlanon kívánj a megvalósítani. A program végrehajtása során szükségessé vált a Magyar Állam és az NSK vagyonkezelésében álló 5880 és Gödöllő Város Önkormányzata tulajdonában álló 5882/3 hrsz.-ú ingatlanok telekhatár rendezése, amihez a város hozzájárulását kérték.
A helyi építési szabályzatnak megfelelő telekhatár rendezése szerint az 5880 hrsz.-ú uszoda elhelyezésére szolgáló terület 3,6836 ha-ról 3,4981 ha-ra csökken, a park 5882/3 hrsz.-ú területe 3,6394 ha-ról 3,8249 ha-ra nő, az eltérés 1855 m2. A területcsere az Alsópark gyalogos közlekedése, és az ingatlanok határának kedvezőbb geometriai kialakítása érdekében történik.
*
Döntött a képviselő-testület a Meggyes területén lévő 4427/9-4427/32 helyrajzi számú terület értékesítéséről. Az önkormányzat által kiírt pályázatra az ajánlattételi határidőn belül egy ajánlat érkezett, az EMVA Mérnöki Iroda Kft.-től. Az ajánlatot a képviselő-testület egyhangúlag elfogadta. Eszerint a kft. bruttó 247 898 495 forintért vásárolja meg az ingatlanegyüttest. A területen főként egy- és kétlakásos lakóépületek kerülnek kialakításra. Az EMVA Mérnöki Iroda Kft. vállalja a területen a szükséges közművek, valamint a lakóutak kiépítését.
*
Szintén támogató döntés született a Rákos-Hatvan vasútvonal korszerűsítéséhez kapcsolódó, kisajátítást helyettesítő adásvételi szerződések megkötésre.
A Magyar Állam nevében és javára eljáró NIF Nemzeti Infrastruktúra Zrt. 8 db, a vasútvonal mentén elhelyezkedő ingatlanra tett ajánlatot, melyben kártalanítási ellenértékként összesen 13.832.142.- forintot jelölt meg.
*
Elfogadta a testület a Gödöllői Sport Klubbal a Városi Sportcsarnok építése kapcsán kötendő hasznosítási megállapodást.
Gödöllő Város Képviselő-testülete még 2015. év szeptemberében hozott döntést a sportcsarnok megvalósításáról. A Gödöllői Sport Klubbal az építési beruházás lebonyolítására kötött együttműködési megállapodás alapján 2016. év végére befejeződött a tervezési munka, majd sor került egymást követően két közbeszerzési eljárás lefolytatására. Az egyik eljárás érvényes ajánlat hiányában, a másik fedezet hiányában eredménytelen volt. Ezt követően a Gödöllői Sport Klub újabb (Tao.2.) támogatási kérelmet nyújtott be a Kosárlabda Szövetséghez, melynek elbírálása folyamatban van. A szövetség, az eddigi gyakorlattól eltérően, hiánypótlásként azt kérte, hogy a hasznosítási szerződést a klub már most nyújtsa be.
*
A képviselők első olvasatban tárgyalták az „Európa Kulturális Fővárosa Gödöllő 2023” pályázat munkaanyagát, amely részletezi mindazokat a szempontokat, amelyek meghatározóak a pályázat folyamán. Az anyag kitér a már lefolytatott egyeztetésekre, a már elkészített tájékoztatókra és vázolja a programmal járó pénzügyi lehetőségeket.
*
Munkaköri bérlakássá jelölte ki a testület a Gödöllő, Deák Ferenc tér 3. I/8. sz. valamint az I/9 sz. önkormányzati bérlakást, és meghosszabbították a Kossuth u. 54. II/8. sz. önkormányzati munkaköri lakás bérlőjének szerződését.
*
Támogatták a képviselők a Gödöllői Palotakert Óvoda pályázatának benyújtását az „Önkormányzati tulajdonú óvodai ellátást nyújtó intézmények fejlesztésének támogatása Pest megyében” című pályázatra, melynek célja az intézmény felújítása.
A beruházás tervezett bruttó összköltsége 168 207 762 Ft, így a képviselő-testület biztosítja a pályázat megvalósításához szükséges legalább 30 százalékos önrészt, azaz bruttó 50 462 029 forintot.
*
Pecze Dánielt választotta ifjúsági tanácsnoknak a képviselő-testület. A döntés a 2018-as tematikus évhez kapcsolódik. A testület még áprilisban döntött arról, hogy a jövőre az „Ifjúság éve Gödöllőn” nevet viseli majd a tematikus év. A tanácsnok feladata lesz a programok előkészítése, azok koordinálása.
*
Az egyebek napirendi pontban Pecze Dániel (Gödöllői Lokálpatrióta Klub) képviselő tájékoztatta a testületet, hogy az M3-as autópálya blahai részén hiányzó zajvédő fal megépítése folyamatban van. A képviselő köszönetét fejezte ki mindazoknak, akiknek a közreműködésével sikerül elérni, hogy a háromezer lakót érintő, és mintegy nyolc esztendőn át húzódó probléma, a blahai városrész zajterhelése, végre megszűnik. Egyúttal azt is elmondta, hogy az autópálya másik, város felé eső oldalának zajvédelmére is megvan az elfogadott terv, ami egy későbbi beruházás keretében történhet meg.